De Gloaze Kooi viert lustrumeditie met Winterpop

De Markt in Budel is eind dit jaar op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 december het decor van een speciale jubileumeditie van Cranendonckse benefietactie De Gloaze Kooi. Voor de vijfde editie wordt er afgeweken van de vertrouwde formule, waarbij lokale dj’s 55 uur worden opgesloten in een ‘glazen kooi’.

BUDEL – Net als voorgaande jaren verrijst er een transparante tent bij café de City Bar op de Markt in Budel. De mobiele radiostudio maakt echter plaats voor een groot podium waarop allerlei activiteiten en optredens plaatsvinden. Dit gebeurt onder de noemer Winterpop. Vanwege het nieuwe podium wordt de tent vijf meter langer.

Het concept van de verzoekplaatjesmarathon wordt tenminste voor een jaar losgelaten.

De organisatie heeft hiervoor gekozen naar aanleiding van het vijfjarig bestaan. Op het podium kunnen artiesten uit de hele regio van zich laten horen. Ondertussen wordt er geld ingezameld voor een lokaal goed doel. Dit keer is het de beurt aan Scouting Budel, of Scouting Frere Jacques, zoals de officiële naam van de vereniging luidt.

Stichting Gloaze Kooi heeft het affiche voor Winterpop inmiddels helemaal rond. Zo wordt het podium op vrijdag- en zaterdagavond gevuld met live-optredens van onder anderen: de 2nd Hand Band, Aaron Gerlag, Rebels without a Clue, T-Bone, Louime (Maxime Beelen) en de Bierbroeders.

De scouting houdt op zaterdag vanaf 14.00 uur een kindermiddag met hun eigen variant van outdoor cooking. Er worden donuts gebakken en kinderen kunnen zelf pannenkoeken maken. Binnen in de tent worden allerlei spelletjes en een loterij gehouden. Ook is er een ballonnenclown.

Op zondag vindt van 14.00 tot 19.00 uur de Riks de Jong artiestenmiddag plaats, met op het podium onder meer nostalgie-dj Frenkel Swinkels, Emile Baars en Danny Everett. Het programma op zondagavond staat helemaal in het teken van carnaval. Optredens zijn er onder meer van Foute Jongens, DJ Ganzzz en Siem Salabiem & Party Hardy. 

Het avondprogramma in de tent duurt telkens tot 01.00 uur.

De Budelse dj’s Ed Hensen en Leon Slaats namen in 2015 het initiatief voor de benefietactie namen. In het eerste jaar ging de opbrengst van de benefietactie naar de bewoners van zorgcentrum Mariënburght in Budel. In 2016 ging het ingezamelde geld naar Stichting Kindervakantiewerk Budel en Stichting Jeugdcomité Soerendonk. Twee jaar geleden was de opbrengst bestemd voor de huiskamerprojecten in de gemeente Cranendonck. In 2018 werd er 13.500 euro ingezameld voor Jeugdclubs Budel, die de opbrengst heeft gebruikt voor het realiseren van een speelheuvel bij de blokhut van de vereniging. 

Scouting Budel is opgericht in 1947 en telt op dit moment ruim honderd leden. Van de opbrengst van de benefietactie wil de vereniging een nieuwe opslagruimte realiseren voor onder meer kampeermaterialen bij de blokhut aan de Broekkant. “Daarnaast is het een mooie gelegenheid om de vereniging nog wat zichtbaarder te maken”, vertelt voorzitter Gerard Staals.

Donaties voor Scouting Budel kunnen worden gestopt in de brievenbus in de tent bij de City Bar. De vijfde editie van De Gloaze Kooi – Winterpop wordt op vrijdag 27 december tussen 19.00 en 19.30 uur geopend door het mini-boerenbruidspaar van carnavalsvereniging Buulder Buk. Het boerenstel is lid van Scouting Budel.

Foto Jos Meusen