Herstelling oeververdediging kanaal Bocholt-Herentals

PELT – De werkzaamheden ter versterking van de oever langs het kanaal te Pelt gaan vlot vooruit. Bij ongeveer tweederde van het één kilometer lange traject zijn reeds damplanken geplaatst. De oever wordt namelijk versterkt door het plaatsen van metalen damplanken van negen meter lang waarvan 70 cm boven het wateroppervlak zichtbaar blijft. Vanaf een boot op het water worden de damplanken met een kraan verticaal de zijkant van het kanaal ingetrild. Met behulp van een laser wordt alles op de juiste hoogte gebracht. Op één dag plaatst de ploeg van HYE nv uit Zwijndrecht ongeveer 30 tot 40 meter damplanken. Het fietspad langs deze kant van het kanaal blijft nog afgesloten tot eind 2020 want als de damplanken erin zitten komen er nog schans horren tussen de planken en de oever met daarbovenop een rooster. Het gehele project gebeurt in opdracht van de Vlaamse Waterweg nv en bij navraag blijken het in beginsel standaard werkzaamheden te zijn. Toch is het niet uitgesloten dat hierdoor ook insijpelingsproblemen bij buurtbewoners mede worden opgelost of toch in ieder geval worden voorkomen. Of er nog andere delen van het kanaal ter hoogte van Pelt aangepakt worden is niet bekend. Men kan zich afvragen of die metalen damplanken niet vlug gaan doorroesten maar blijkbaar hebben die een levensduur van 70 jaar! De kostprijs van dit huidige traject bedraagt 1,8 miljoen Euro.