De sporthal van de toekomst 

HAMONT-ACHEL – De kogel is door de kerk. Om de sportaccommodatie in Achel klaar te maken voor de toekomst zal er een nieuwe hal gebouwd worden naast de bestaande sporthal. Een plek voor amateur- en professionele sporters. De nieuwe hal zal maar liefst 2/3de groter zijn dan de huidige. Tijdens de werken zal de oude sporthal toegankelijk blijven zodat alle trainingen en competities normaal kunnen verlopen.

Sinds 1 januari focuste de nieuwe beleidsploeg zich op het dossier rond de sporthal in Achel. “We wilden toch niet over één nacht ijs gaan om een keuze te maken uit de beperkte mogelijke plaatsen, waar de nieuwe hal kan worden gebouwd” laat Jacky Umans, schepen van Ruimtelijke ordening weten. “De bereikbaarheid, bestemmingsmogelijkheden en de termijn om van start te gaan speelden een grote rol. Daarom bleef enkel de huidige locatie aan de Koekoeksweg over. Hier kan ook de maximale ruimte behouden blijven voor een volwaardige speeltuin die volledig heringericht wordt.” Er zal m.a.w. naast de huidige hal een nieuwe hal gebouwd worden. “De nieuwe hal zal 2/3de groter zijn dan de huidige hal”, zegt schepen van sport, Jef Plas. “Er zal een hoogkwalitatieve sportvloer en verlichting komen die geschikt is voor topsport. “Voor het publiek komt er een telescopische tribune met minimaal 400 zitplaatsen en een polyvalente ruimte die o.a. dienst kan doen als VIP-ruimte.” Ook zal er een cafetaria zijn die aansluit op de speeltuin en tennisterreinen. De tennisterreinen blijven behouden, al zullen twee verplaatst worden voor de bouw van de nieuwe hal. Buurtbewoners en andere geïnteresseerden zullen o.b.v. een participatieproject mee de inrichting van de buitenruimte bepalen. “Voor de nieuwe hal voorzien we een budget van 6.000.000 euro, een cijfer gebaseerd op eigen tellingen en gelijkaardige voorbeelden in andere gemeenten”, aldus burgemeester Rik Rijcken. “We gaan nu snel aan de slag om het dossier praktisch rond te krijgen. Via een selectieprocedure zoeken we naar een partner die de hal ontwerpt én bouwt, ‘Design & Build’. We gaan een strakke timing hanteren en hopen uiterlijk medio 2023 het lint van de nieuwe sporthal door te knippen”, besluit de burgemeester.