“De Dierenvoedselbank heeft al veel hoop en liefde gebracht” 

HAMONT-ACHEL/PELT/REGIO – In juli 2017 is Carla Kneepkens gestart met een Dierenvoedselbank Noord Limburg. Minderbedeelden kunnen hier terecht om tegen een vast, en vooral laag bedrag per maand een voedselpakket op te halen voor huisdieren. “Ik heb doorheen de jaren al heel wat gebroken mensen over de vloer gehad, mensen met schaamte, die uit noodzaak bijna verplicht waren om hun huisdier(en) naar het asiel te brengen maar die dankzij onze hulp toch hun beestjes hebben kunnen houden,” vertelt Carla. 

Wanneer mensen in slechtere financiële omstandigheden terecht komen, door eigen toedoen of door bepaalde situaties waarin ze verzeilen, is een huisdier vaak een loyale vriend die je bijstaat tijdens de goede maar vooral ook de slechte dagen. “Uit eigen ervaring weet ik als geen ander hoe het is om gedwongen te worden om moeilijke beslissingen te nemen zoals bijvoorbeeld het laten plaatsen van een geliefd dier,” legt Carla uit. “Toen ik bijna genoodzaakt was om dit te doen kwam er heel veel hulp uit verschillende hoeken waardoor ik gelukkig mijn viervoeter, mijn medegezellen, mijn beste vrienden kon blijven onderhouden. Dit bracht me op het idee om zelf te starten met een initiatief. Ik ging op zoek naar donateurs, sponsoren en andere bronnen die me hierbij konden helpen. En ik ben trots dat ik kan zeggen dat ik ondertussen een flink netwerk heb kunnen opbouwen!” Bij de Dierenvoedselbank kan iedereen voor het vaste bedrag van 3,50 euro per dier een voedselpakket krijgen met daarin alle benodigdheden voor één maand. “Behalve voeding zoals nat en droog voer, hebben we ook speelgoed, manden, kussens, verzorgingsproducten,… die we beschikbaar kunnen stellen,” legt Carla uit. “We zijn onze contacten dan ook erg dankbaar voor de donaties, zoals Tom&Co, de dierenspeciaalzaken van Annelies en Rudi uit Pelt en Lommel, maar ook Tuincentrum Hendrikx in Achel en Van de Velde Bosbouw. Eigenlijk willen we iedereen bedanken die een bijdrage levert, klein of groot, aan de Dierenvoedselbank!” 

Carla heeft doorheen de jaren al heel wat schrijnende verhalen gehoord. “Alle mensen en families die beroep doen op dit initiatief hebben elk een eigen verhaal. Behalve dat ik pakketten voor ze samenstel en goedkoop kan aanbieden, zijn ze vaak op zoek naar een luisterend oor.” Carla vertelt verder: “Er zijn verschillende redenen waarom mensen in financiële problemen komen. Bijvoorbeeld een familielid dat plots ziek wordt, schulden ten gevolge van een faillissement, het onverwachtse verlies van een job,… Dankzij onze hulp kunnen we vaak families bij elkaar houden, kunnen kinderen verder opgroeien met hun beste maatje, de viervoeter, En het is precies die hoop en die oprechte liefde tussen mens en dier die we proberen te ondersteunen!” 

Hoop, liefde en positiviteit: deze drie woorden omschrijven in een notendop waar deze Dierenvoedselbank voor staat. “Dit was ook duidelijk zichtbaar tijdens onze eerste hondenwandeling die we hebben georganiseerd samen met Maxi Zoo,” vertelt Carla. “Het weer was die dag heel slecht en toch zijn er maar liefst 57 mensen komen wandelen met hun hond. De interactie tussen mens en dier, de oprechte liefde tussen die twee,… het was prachtig om te zien en daar doe je het voor, de liefde en hoop wat zo’n beste vriend je schenkt! Je krijgt dan ook erg veel terug van een dier en ook dat wil ik graag meer bekendheid geven. Geluk komt vaak niet voort uit financiële mogelijkheden maar uit de liefde, het respect en de hoop die je van een dier krijgt, dingen die geen geld kosten maar toch zo enorm belangrijk zijn voor het welzijn van een persoon. Puur geluk kost geen geld!” 

De Dierenvoedselbank Noord-Limburg is nog steeds erg dankbaar voor donaties. Dit kan zijn in de vorm van materiële zaken zoals voeding, verzorgingsproducten, benches, manden, speelgoed,… en niet enkel voor honden maar ook voor andere huisdieren zijn spullen meer dan welkom. Let wel, de spullen dienen allemaal in goede staat te zijn zodat de nieuwe eigenaars er nog veel plezier van kunnen hebben. Momenteel zou de Dierenvoedselbank erg blij zijn met enkele grote benches. Ook financiële donaties zin natuurlijk welkom. Giften mogen gestort worden op rekeningnummer BE94973357084114. De Dierenvoedselbank Noord-Limburg is een officiele vzw en, benadrukt Carla: “Wij zijn een eerlijk doel! Alle donaties komen ten goede aan onze clienten. Momenteel kunnen zo’n 157 huisdieren rekenen op onze hulp, gaande van goudvissen en ratten tot honden en katten en alles daar tussenin!” 

De Dierenvoedselbank Noord-Limbrug is gevestigd aan de Reppelerweg 7 in Beek, deelgemeente van Bree. Voor meer informatie kijk ook zeker op de Facebookpagina ‘vzw Dierenvoedselbank Noord Limburg’.