Sparta behaalt belangrijke derbyzege tegen Breugel

SINT HUIBRECHTS-LILLE – Sparta heeft dit weekend een belangrijke 2-3 zege behaald in de derby tegen Breugel. Na een moeilijk wedstrijdbegin kon Lille de wedstrijd doen kantelen dankzij een hattrick van Vincent Saelens. Op die manier doen onze mannen een goede zaak in de strijd om het behoud.

Door Felix Gillardin

In een sfeervol Breugel kon de wedstrijd niet slechter beginnen voor Sparta. Al in de eerste minuut kon hun aanvoerder de rechterflank bedienen met een heerlijke crossbal van zo’n 40 meter. Hun flankaanvaller kapte naar binnen en met een hard, laag schot gaf hij de doelman het nakijken: 1-0. Sparta kon daar aanvankelijk weinig tegenover zetten. Het kwam moeilijk tot combinaties en Breugel had de match stevig in handen. Na een hoekschop nam de Breugelse kapitein de afvallende bal in één tijd, maar de bal bleef steken in het pak. Niet veel later kreeg de doelpuntenmaker een uitgelezen kans om de voorsprong te verdubbelen. Na balverlies op het middenveld schakelde de thuisploeg razendsnel om. De bal werd laag voor doel gegeven waar hun flankspeler helemaal alleen voor Jens Bergmans verscheen. Die pakte uit met een geweldige reflex en kon zo de meubelen redden. Sparta zag af maar kon halverwege de eerste helft dan toch eens de neus aan het venster steken. Na een overtreding op het middenveld gaf de scheidsrechter balvoordeel en Vincent Saelens werd diep gestuurd met een steekbal. Tot ieders consternatie werd hij de weg naar doel ontzegd omdat de scheidsrechter toch besloten had om voor de overtreding te fluiten. Zo werd Sparta een zuivere mogelijkheid ontnomen. Niet veel later kregen we een soortgelijke situatie toen de ref floot voor een handsbal net buiten de zestien terwijl Marc Louis Van Deun met de bal richting doel kon gaan. In de daaropvolgende fase ging de bal niet op de stip voor een overduidelijke handsbal in de backlijn. Sparta kwam steeds meer in de wedstrijd en 10 minuten voor rust kon Lille de bordjes in evenwicht hangen na een mooie aanval. Ron Steensels stak de bal naar Wouter Jongeneelen die de bal laag voor gaf. Aan de tweede paal stond Vincent Saelens te wachten om de bal rustig binnen te tikken: 1-1.

Na de pauze kwam Sparta goed uit de kleedkamers. Wouter Jongeneelen zette zich goed door in de backlijn maar vanuit een scherpe hoek vond hij de doelman op zijn weg. Een paar minuten later ging diezelfde Wouter neer na een licht contact in de zestien. Vincent Saelens zette zich achter de bal en trapte de penalty beheerst binnen. Sparta had nu meer controle over de wedstrijd en halverwege de tweede helft kon het nog verder uitlopen. Een verre, strakke vrije trap van Ben Ceelen was lang onderweg maar Vincent Saelens klom heel hoog. Hij kon de 1-3 voor de neus van de aanstormende doelman in de goal koppen voor hij getorpedeerd werd na een stevige botsing. Beide mannen hadden verzorging nodig maar konden wel voort. Lang kon Sparta echter niet profiteren van de dubbele voorsprong. Hun ingevallen spits raapte de bal op en dribbelde drie man waarna hij de aansluitingstreffer hard in de bovenhoek binnen poeierde. Het beloofde een spannend slot te worden. Onze mannen kregen mogelijkheden op de counter, maar het lukte niet om uit te breken. Aan de overkant kopte hun flankspeler een voorzet overhoeks richting de tweede paal. De bal vloog maar een paar centimeters over de dwarsligger. Al bij al lukte het onze mannen om stand te houden zonder al te veel weg te geven. Tijdens de laatste minuten van de wedstrijd was er wel veel druk van de thuisploeg, maar verder dan enkele goed aangesneden hoekschoppen kwamen ze niet. 

Zo haalde Sparta een belangrijke driepunter binnen tegen een rechtstreekse concurrent. De overwinning werd na afloop stevig gevierd in de kantine van Breugel. Volgend weekend wacht opnieuw een duel tegen een concurrent. Indien er volgende zondag gewonnen wordt van Lummen, zet Sparta deze ploeg al op een achterstand van 9 punten. (F)