Station Luik-Guillemins

LUIK – Spoorwegstation Luik-Guillemins is het belangrijkste station van de stad Luik. In reizigersaantallen is dit het op tien na drukste station in België. Het station is genoemd naar de wijk Guillemins, waarin het ligt. Op het eind van de twintigste eeuw werd duidelijk dat het station niet meer voldeed en werd besloten dat er een nieuw station moest komen. Na een internationale wedstrijd werd het project van de bekende architect Santiago Calatrava gekozen. Calatrava’s ontwerpen hebben de naam spraakmakend te zijn en eerder heeft hij stations ontworpen. Het station is gemaakt van staal, glas, wit beton en Belgische blauwe hardsteen, en beschikt over een monumentale overkapping van 160 m lang en 35 m hoog.  In deze periode is het station aangepast verlicht. Fotograaf Gerard Coenen uit Hamont legde het vast.

Foto Gerard Coenen