Luisternamiddag ‘Opera in barok en klassiek’

HAMONT – Op donderdag 16 januari om 14.00 uur wordt er een Luistermiddag georganiseerd in Dienstencentrum De Kring aan de Bosstraat 7 te Hamont. De middag wordt begeleid door musicologe Rose-Marie Hendrikx.  Met cultuurpas is deze activiteit gratis. Een los ticket bij de inkom kost €6. Het thema deze keer is ‘Opera in barok en klassiek, deel 1’. 

De barokmuziek kon in het bijzonder gedijen door de bloeiende muziekcultuur aan de diverse Europese vorstenhoven. Veel rijke hooggeplaatsten hadden componisten in dienst en/of fungeerden als hun mecenas. Veel hoogtijdagen en festiviteiten werden opgeluisterd door speciaal voor die gelegenheid in opdracht gecomponeerde werken. Ook ten behoeve van kerkelijke erediensten werden in het tijdperk van de barok nieuwe muziekvormen ontwikkeld.

In Italië ontwikkelde de opera zich tot een een tweedeling: het recitatief (de vertelling en de dialogen) en de aria waarin de emotie centraal stond. In Frankrijk ontstond de opera aan het hof van Lodewijk XIV. Ook in Engeland was de invloed van de nieuwe muziektrend merkbaar, hoewel de traditie van William Shakespeare nog duidelijk van invloed was. In Duitsland was Heinrich Schütz de eerste die in 1627 een Duitstalige opera schreef: Dafne, waarvan de muziek niet bewaard is gebleven. 

Bron: wikipedia