Amber Meijer wint voorleeskampioenschap 

BUDEL – Amber Meijer van basisschool De Boogurt heeft maandag in de grote zaal van multifunctioneel centrum De Borgh in Budel de voorleesfinale in de gemeente Cranendonck gewonnen. Zij vertegenwoordigt de gemeente op zaterdag 7 maart tijdens de halve finale van de provinciale ronde in Goirle.Alle Cranendonckse basisscholen hadden een kampioen naar de gemeentelijke finale afgevaardigd. Vanaf de nieuwe theatertribune waren veel ogen gericht op het grote podium van de Prowise-zaal in De Borgh. De schoolkampioenen uit groep 7 en 8 werden fanatiek aangemoedigd door hun ouders, opa’s en oma’s en vele klasgenootjes, die kleurrijke spandoeken en leuzen hadden bedacht.

Door Roy de Leijer

Het driehonderdkoppige publiek hing aan de lippen van de negen schoolkampioenen: Lars Melis uit groep 7 van openbare basisschool ‘t Lange in Gastel, Anika Marapin uit groep 8 van basisschool Sint Joan in Soerendonk, Janne van der Palen uit groep 7 van basisschool De Stapsteen in Maarheeze, Kailey Slaats uit groep 8 van openbare basisschool Cranendonck uit Maarheeze, Mila Hochstenbach uit groep 8 van basisschool Sint Andreas in Budel-Dorplein, Alicia Vaneerdewegh uit groep 7 van basisschool De Wereldwijzer in Budel-Schoot, Yasmin El Haddad uit groep 8 van basisschool De Schatkist in Budel, Esti van Gaal uit groep 8 van openbare basisschool De Triolier in Budel en Amber Meijer uit groep 8 van basisschool De Boogurt in Budel.

Zij mochten ieder vijf minuten voorlezen uit negen verschillende boeken, waaronder ‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw, ‘De computerheks’ van Francine Oomen en ‘Het geheim van het honderdste doelpunt van Hans Kuyper’. 

De voorleesbeurten van de acht meiden en slechts één jongen werden aandachtig gevolgd door een vierkoppige jury, die bestond uit Marcel Lemmen, Willy Kuipers, Marlies van Moorsel en Henriet Keukens. Het viertal beoordeelde de voorgelezen fragmenten onder meer op tempo, articulatie en verstaanbaarheid, maar ook op het overbrengen van emotie.

Tijdens het juryberaad kon er worden geluisterd naar de pauzeact van Len Copal, die ook de presentatie van de voorleesfinale voor haar rekening nam.

De juryleden hadden behoorlijk wat tijd nodig om tot een oordeel te komen. Juryvoorzitter Willy Kuipers stak over alle kandidaten de loftrompet: “Jullie hebben het allemaal fantastisch gedaan. Er zijn goede boeken en fragmenten uitgekozen.” Vooral de nummers een tot en met drie waren aan elkaar gewaagd, aldus Kuipers, die eerst de nummer drie Janne van der Palen naar voren riep en vervolgens Kailey Slaats, die op de tweede plaats was geëindigd. Vervolgens riep ze Amber Meijer uit tot winnaar van de Cranendonckse voorleeswedstrijd. De 11-jarige Budelse las voor uit ‘De jongen die tien concentratiekampen overleefde’ van Alan Gratz. Kuipers: “Ze had de luisteraars meteen te pakken. Met een mooie heldere stem en gevoel voor emotie kwam het fragment heel goed over. Het bleef tot het einde spannend.”

De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8 wordt dit jaar voor de 25ste keer gehouden. De Cranendonckse voorleeskampioen vertegenwoordigt de gemeente Cranendonck op zaterdag 7 maart in Goirle bij de halve Brabantse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. De Brabantse finale vindt plaats op woensdag 8 april in Waalwijk.