Expo Vrouwen, stillevens en paarden

STERKSEL – Vanaf zaterdag 1 februari t/m 29 maart 2020 is in het Peter van den Braken-centrum de expositie ‘Vrouwen, stillevens en paarden’ te zien. De Tsjechische kunstenaar Jan Rapin (1956) schildert in een geheel eigen stijl, waarbij de sierlijke lijnvoering zijn grafische achtergrond verraadt. Als onderwerp kiest hij kokette dames, muzikanten en stillevens.  Zijn bijzondere werk wordt gecombineerd met tekeningen en schilderingen van paarden door kunstenaars als Mirjam Verhoeff, Jef Janssens en Leo Gestel.

Mirjam Verhoeff (1939) is een ware paardenspecialist. Haar pen- en krijttekeningen zijn schetsmatig en expressief. Door een bijna abstracte weergave van het paard geeft zij uitdrukking aan de essentie van beweging.

Ook de Belgisch kunstenaar Jef Janssens (1933) kiest steevast het paard als onderwerp. Met zijn schetsmatige tekeningen en schilderingen toont hij een romantisch beeld van de relatie tussen de mens en het werkpaard. Zijn werk ademt de rust van het platteland in vroeger tijden.

Leo Gestel (1881-1941) schilderde vrouwen en landschappen en een enkele keer ook paarden. Leo Gestel is de bekendste van de kunstenaars in deze expositie. Hij kan gezien worden als een van de modernisten. In 1914 maakte hij een aantal aangrijpende tekeningen van Belgische vluchtelingen. Op een tentoonstelling in Den Haag in datzelfde jaar werden deze verkocht, waarbij de opbrengst geheel ten goede kwam aan de vluchtelingen. Enkele van deze tekeningen, met paarden, worden nu getoond. De expositie ‘Vrouwen, stillevens en paarden’ is van zaterdag 1 februari t/m zondag 29 maart 2020 te zien bij het Peter van den Braken Centrum, Heezerweg 2 in Sterksel. Geopend op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.