Onthulling Plavuis  “Aod Preense Plevuûze Paad” 

WEERT – Op zaterdag 8 februari 2020 onthullen de Rogstaekers Aod Preense de plavuis van de vastelaovendjprinsen van 2019: Frank II en Stan I.  De nieuwste plavuis in de Rogstaekers Aod Preense Plevuûze Paad. De onthulling vindt plaats om 20.30 uur op de hoek van de Driesveldlaan en de Smeetspassage in Weert. Het winnende ontwerp voor de plavuis van 2019 is van Mila Zegveld van Brede School Moesel, de school waar jeugdprins Stan I in 2019 op school zat.

De oud-prinsen Frank II en Stan I hebben een aantal weken geleden een presentatie verzorgd op deze school. Zij hebben verteld over hun ervaringen als stadsprinsen. Daarna zijn de leerlingen onder begeleiding van een vakdocente van Rick/Ku+Cu aan de slag gegaan met een ontwerp voor de plavuis.

Ieder jaar wordt tijdens de Rogstaekers Aod Preensedag een nieuwe plavuis toegevoegd aan de Rogstaekers Aod Preense Plevuûze Paad, een wandelroute door de Weerter binnenstad. Inmiddels liggen er al bijna 80 unieke plavuizen. 

De Aod Preense hebben een full colour wandelgids uitgegeven, waarin de gehele wandelroute met allerlei aanvullende en toeristische informatie staat beschreven. De gids is te koop bij de VVV (Bruna). De meest actuele informatie over de Plevuûze Paad en de Rogstaekers Aod Preense Club is beschikbaar op de website www.aodpreense.nl.

Wat is Onderwijsproject “Plevuûze Paad”? De “Plevuûze Paad” is vooral een educatief project, gecoördineerd door Rick/ Ku+Cu. Circa 700 schoolkinderen hebben hier in de loop van de jaren aan meegedaan, naast cliënten van Atelier 88 van PSW. Ze hebben bij de start in 2012 voor zo’n 70 tegels meerdere ontwerpen gemaakt. 

Het doel van het initiatief is kinderen te betrekken bij de volkscultuur en het feest van Vastenavond en de kennis over de oorsprong van dit cultuurfeest te bevorderen. Zo geven de oud-prinsen carnaval, waaraan zij zelf eenmalig een aantal weken leiding gaven, terug aan de kinderen en wordt de cirkel rond.

Oud-prinsen zijn in de klassen komen vertellen over carnaval en het “prins zijn” en tijdens een interactief gesprek konden de schoolkinderen de prinsen volop vragen stellen. Verder bestaat het project uit een les op school met korte filmpjes over vasten en vastenavond. Onder begeleiding van een vakdocente van Rick (Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie) gaan de kinderen vervolgens aan de slag met het ontwerpen van de tegel. Elke leerling maakte een eigen ontwerp voor de tegel van ‘hun’ Aod Preense waarbij ook het logo, jaartal en de namen van de Rogstaekersprins en jeugdprins in het ontwerp zijn verwerkt. 

De tegels zijn vervaardigd in cortenstaal. Eind 2014 is over de “Plevuûze Paad” een (digitale en papieren) wandelgids uitgegeven met informatie over de viering van carnaval maar ook over het verdere culturele erfgoed van Weert zoals bijvoorbeeld informatie over de straat waar de tegel ligt. Daarbij worden moderne communicatiemogelijkheden zoals QR-codes gebruikt. 

De “Plevuûze Paad” vormt zo niet alleen een duik in het verleden maar is ook toekomstgericht. De tegels herinneren bv aan Guille I Poell, in 1937 de eerste Rogstaekersprins of Loek I Creemers, de eerste jeugdprins in 1950. Ieder jaar komt er een nieuwe Rogstaekers(jeugd)prins en dus ook een nieuwe tegel bij. De nieuwste plevuus wordt jaarlijks op de Aod Preensedag onthuld. Het educatief project komt zo ieder jaar terug bij zowel de schoolkinderen als in de gehele stad Weert. Het scholenproject is een initiatief van de Aod Rogstaekersprinsen die daarbij samenwerken met Rick, de gemeente Weert, Atelier 88 en het basisonderwijs in Weert. Het project wordt gecoördineerd door Rick/ Ku+Cu, verbinder van onderwijs en cultuur.