Sparta strijdend ten onder tegen Anadol

ST-HUIBRECHTS-LILLE – Sparta is er afgelopen zondag niet in geslaagd om voor een stunt te zorgen tegen de eerste in de rangschikking. Anadol was te sterk en won met 3-1.  Trainer Jef Henkens moest zijn manschappen herschikken voor de aftrap. Wouter Jongeneelen brak zijn voet tijdens de match tegen Peer SV en Ruben Van Hertum liep een scheur op in de meniscus waardoor beide heren out zijn voor de rest van het seizoen. Bovendien was kapitein Stef Steensels geschorst en hierdoor kregen youngsters Joris De Cremer en Anton De Louweren hun eerste basisplaats. 

Door Felix Gillardin

Leider Anadol begon behoudend aan de wedstrijd. Het liet de bal in de beginfase aan Sparta en loerde op de snelle omschakeling om voor gevaar te zorgen. Het zware veld zorgde voor veel duels en het was wachten op grote kansen. Anadol probeerde het met enkele schuchtere pogingen bij twee hoekschoppen maar het kon de doelman niet verontrusten. Aan de overkant kon Glen Maris net niet bij een scherpe vrije trap van Ben Ceelen. Na ruim een kwartier spelen kreeg Sparta een grote mogelijkheid. Marc Louis Van Deun werd bereikt in de zestien en kapte zich vrij aan de achterlijn. Zijn voorzet strandde op de binnenkant van de tweede paal. Onze mannen stonden goed in de organisatie en gaven weinig weg. Op het halfuur had Anadol een klasseflits nodig van hun spits om de wedstrijd open te breken. Hij draaide goed weg van zijn man op de rand van de zestien en met een mooie plaatsbal scoorde hij via de vingertoppen van Jens Bergmans en de paal:1-0. Geel-zwart probeerde te reageren maar het was moeilijk om aan uitgespeelde kansen te komen. Net voor rust had Jens Bergmans een prima tussenkomt in huis om hun flankaanvaller het scoren te beletten van dichtbij, maar er was al gefloten voor buitenspel. 

Na de pauze moest onze keeper zich opnieuw onderscheiden met een knappe redding toen hun kapitein ruimte creëerde in de zestien om aan te leggen. Enkele minuten later schakelde Anadol razendsnel om na balverlies op het middenveld. Hun kapitein kapte twee Spartanen uit en met zijn verschroeiende linker trapte hij de 2-0 droog binnen in de korte hoek. Sparta liet het hoofd echter niet hangen en kreeg meer grip op het middenveld. Halverwege de tweede helft slaagde het erin om de aansluitingstreffer te forceren. Na een mooie combinatie via de verdediging en het middenveld werd Jan Leynen bereikt. Die pakte uit met een gemeten voorzet en Marc Louis Van Deun kopte beheerst overhoeks binnen. Een mooi doelpunt en de aanhang van Sparta kreeg weer hoop. Het probeerde meer druk te ontwikkelen en op te schuiven. Maar Anadol bleef gevaarlijk in de omschakeling. Na balverlies werd hun flankaanvaller gevonden die zijn belager passeerde en vanuit een scherpe hoek de bal onder Jens schoof: 3-1 en de wedstrijd was gespeeld. Hun doelman moest nog een stevige vrije trap van Ben Ceelen uit zijn doel ranselen maar Anadol kwam niet meer in de problemen. 

Zo verloor Sparta van de competitieleider. Het was een wedstrijd met veel intensiteit op een zwaar veld waarin Sparta knokte voor wat het waard was. Het was zeker geen afstraffing en bij momenten voetbalden we goed mee, maar Anadol is een ploeg met veel kwaliteit en het kon verdiend de drie punten thuishouden. Volgende week wacht een belangrijk thuisduel tegen Eendracht Zelem, de laatste in de stand. (F)