Bezoekers enthousiast over nieuwe bibliotheek

BUDEL – De openbare bibliotheek in Budel opende maandagmiddag de deuren in haar nieuwe behuizing in multifunctioneel centrum De Borgh. De eerste bezoekers waren onder de indruk van het nieuwe onderkomen.

Door Roy de Leijer – Foto’s Jos Meusen

De eerste bezoekers meldden zich maandagmiddag om klokslag 13.00 uur bij de ingang van de nieuwe bibliotheekvestiging in De Borgh. De bieb is vanaf deze week ondergebracht in de voormalige toneelzaal van het grondig verbouwde gemeenschapshuis. Kinderen vinden vrijwel direct de weg naar de nieuwe jeugdafdeling. Doordat de spitse dakconstructie van de nieuwe bibliotheekbehuizing ook terugkomt bij dit gedeelte van de bieb wordt de jeugdafdeling ook wel ‘Het Vogelhuisje’ genoemd. Het thema vogels komt ook terug in een grote wandafbeelding, een schommelstoel in de vorm van een ei én de nissen waarin kinderen kunnen lezen.

“Het is prachtig was ze van de oude toneelzaal hebben gemaakt. Dat was vroeger een beetje een donkere ruimte. Nu is de dakconstructie zichtbaar gemaakt.”

“Daardoor oogt de zaal bovendien veel ruimtelijker. En door de raampartijen is er veel lichtinval”, vertelt bibliotheekbezoeker Geert van Dommelen.

Ook drie andere bezoekers, die zich hebben verzameld bij de grote leestafel, zijn enthousiast over de nieuwe bibliotheekvestiging. Toch vinden ze het ergens ook wel jammer dat de bibliotheek is verhuisd van de Rubenslaan naar de Dr. Ant. Mathijsenstraat. “Wij woonden vlakbij de oude bibliotheek. We waren er een paar keer per week te vinden. Voor ons was het echt een ontmoetingsplek. Nu moeten we helemaal naar de andere kant van het dorp”, zegt Francien Compen.

De collectie is in het nieuwe onderkomen iets kleiner geworden. Alle rubrieken zijn behouden gebleven. Dat geldt ook voor het podium van de voormalige toneelzaal, die is getransformeerd in een loungehoek. Het zaalgedeelte, waar in het midden het uitleen- en innameproces plaatsvindt, is ingericht met wandboekenkasten. 

Her en der moesten maandagmiddag nog de laatste puntjes op de i worden gezet. Het is niet alleen wennen voor de bezoekers en vrijwilligers. “Ook wij moeten onze weg nog vinden. Op verschillende gebieden is het een en ander veranderd. Op de oude locatie hadden wij bijvoorbeeld een bureau”, vertelt bibliotheekmedewerker Olga Creemers.

Haar college Kris Derks vindt het onder meer spannend of scholieren en studenten hun weg vinden naar de nieuwe bibliotheek gaan vinden. Jongeren kunnen op de eerste verdieping terecht. Hier staat onder meer een coconmeubel. Ook zijn er werk- en studieplekken gerealiseerd. Iedereen kan er gebruik van maken. Niet alleen scholieren en studenten, maar bijvoorbeeld ook zzp’ers.

Het huiskamergevoel moet in de nieuwe bieb gaan overheersen. Het moet een echte ontmoetingsplaats worden, een plek waar mensen desgewenst een paar uur kunnen verblijven.

In haar nieuwe onderkomen wil de openbare bibliotheek meer bezoekers trekken. Derks: “We hopen nu ook mensen binnen te halen die anders niet zo snel een bibliotheek zouden binnenlopen.” De samenwerking met De Borgh biedt ook nieuwe mogelijkheden voor het houden van workshops en lezingen. “Een van de volgende stappen die we gaan zetten is het uitbouwen van ons aanbod op dit gebied. Op zondag 8 maart, als de officiële opening plaatsvindt, willen we het programma voor de rest van het jaar rond hebben.”

De huidige openingstijden blijven voorlopig grotendeels van kracht. Derks: “Op termijn willen we de openingstijden verruimen.”

Foto Jos Meusen