leveren Masters ZPK Budel 13 medailles op

BUDEL – Een jaar lang moesten de Masters van Zwem- en Poloklub Budel wachten, maar van donderdag 23 t/m zondag 26 januari 2020 was het dan weer zover: de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen korte baan. Maar liefst 1094 zwemmers van 181 verschillende verenigingen waren hiervoor in het Zwemcentrum Rotterdam te vinden. Namens ZPK Budel namen dit jaar 13 zwemmers deel: Carola Hompes, Dyon de Greef, Edward van Nijmweegen, Elly Scheepers, Jolanda van Knippenberg, Joost van Eerdt, Jos Zentjens, Judith van der Heijden, Miriam Stevens, Ruud Kennis, Rick de Greef, Sylvia Avitabile en Wiljo Mackus.

Elly was de eerste zwemmer die vanuit ZPK Budel het water in ging. Zij startte vrijdags met de 400m vrije slag. Ze wist haar inschrijftijd keurig van een 5:53.73 naar een 5:45.50 te verbeteren. Hierna werd de 50m vlinderslag gezwommen door Miriam en Edward en de 100m vrije slag door Edward, Joost, Jos, Ruud en Wiljo. Ook kwam Elly nog een keer uit op de 200m wisselslag, waarop zij bijna 9 seconden wist te verbeteren. Tenslotte werd de dag afgesloten met de 4 x 200m vrije slag, waarbij Wiljo, Jos, Edward en Ruud in de catering Heren 200+ dankzij hun 11:01.30 een bronzen medaille wisten te behalen!

’s Zaterdags startte de dag met de estafette 4 x 100m wisselslag, waarop ZPK Budel met twee teams uit kwam. Het eerste team bestond uit Carola, Sylvia, Elly en Miriam, zij kwamen uit in de categorie Dames 160+. Het tweede team bestond uit Jos, Joost, Edward en Wiljo, zij kwamen uit in de categorie Heren 200+. Beide teams eindigden op de zesde plaats. In de middag werd de 50m rugslag gezwommen door Wiljo, de 100m wisselslag door Wiljo en Miriam, de 100m schoolslag door Sylvia en Carola, en de 200m vrije slag door Edward, Jos en Ruud. Ruud wist zijn tijd op de 200m vrije slag van een 2:39.25 naar een 2:39.09 aan te scherpen, maar het was Jos die er door zijn 2:40.63 met de gouden medaille vandoor ging in de categorie Heren 60+. Ook Elly kwam uit op de 200m vrije slag en wederom wist zij haar inschrijftijd te verbeteren, namelijk met ruim 6 seconden. De dag werd afgesloten met de estafette 4 x 50m vrije slag. ZPK Budel kwam hierop uit met twee teams: Miriam, Carola, Sylvia en Elly werden vijfde in de categorie Dames 160+, en Ruud, Jos, Joost en Wiljo startten in de categorie Heren 200+. Helaas leidde een te snelle start in het herenteam tot een diskwalificatie.

Op de laatste wedstrijddag werd het spits afgebeten door Rick, die uitkwam op de 400m wisselslag. Hij wist zijn tijd aan te scherpen van een 5:10.54 naar een 5:10.09, maar eindigde helaas net naast het podium. Hierna stond de estafette 4 x 100m vrije slag op het programma. ZPK Budel kwam uit met drie estafetteteams. Het eerste team was wederom het damesteam, bestaande uit: Sylvia, Carola, Elly en Miriam, dat uitkwam in de categorie Dames 160+. Ze finishten in 5:33.70 en gingen met de zilveren medaille naar huis! Het tweede team bestond uit Joost, Jolanda, Judith en Dyon. Zij finishten in 5:53.01 en eindigden in de categorie Gemengd 160+ helaas net naast het podium. Het derde team bestond uit Jos, Ruud, Rick en Wiljo, welke uitkwamen in de categorie Heren 200+. Ze wisten hun belangrijkste concurrenten net voor te blijven en kregen dankzij hun 4:26.48 een bronzen medaille omgehangen. Na een korte pauze startte Elly de middagsessie met de 200m rugslag. Ook hierop wist zij haar inschrijftijd weer keurig te verbeteren, van een 2:59.35 naar een 2:55.02. Hierna stond de 50m vrije slag op het programma, waarop Miriam, Sylvia, Edward, Joost, Jos, Ruud, Dyon, Wiljo en Rick uitkwamen. Miriam wist haar inschrijftijd te verbeteren naar een 0:37.70, Wiljo scherpte zijn tijd aan naar een 0:29.68 en Dyon wist zijn tijd zelfs van een 0:30.47 naar een 0:29.15 te verbeteren! Vervolgens kwamen Carola, Sylvia, Joost, Wiljo en Rick uit op de 50m schoolslag, waarbij Rick zijn tijd wist te verbeteren van een 0:31.85 naar een 0:31.74. Helaas greep hij met deze tijd wederom net naast het brons. Tenslotte werd de wedstrijd weer afgesloten met een estafette, ditmaal de 4 x 50m wisselslag. Wederom verscheen ZPK Budel met drie teams aan de startblokken. Elly, Carola, Edward en Joost eindigden met hun 2:36.67 op de 10e plaats in de categorie Gemengd 160+, Jolanda, Judith, Miriam en Sylvia eindigden met hun 3:08.86 op de 6e plaats in de categorie Dames 200+, en Jos, Wiljo, Dyon en Ruud eindigden met hun 2:26.27 op de 6e plaats in de categorie Heren 200+. Met weer een aantal tijdsverbeteringen en 13 medailles op zak, kijkt ZPK Budel terug op een geslaagd en gezellig zwemweekend.