Frank van Moorsel uitgeroepen tot Fietser van het Jaar

DELFT/BUDEL-SCHOOT – Frank van Moorsel, oud-inwoner van Budel-Schoot, is onlangs verkozen tot ‘Fietser van het Jaar 2019’. Hij won daarmee de verkiezing van het tijdschrift Bicycling. Zijn uitdagende fietsactiviteiten worden door veel traplustigen opgepikt. 

Door Roy de Leijer

Van Moorsel (52), die inmiddels al jaren in Delft woont, won de verkiezing met ruim twintig procent van de stemmen. “Mijn nominatie was een grote verrassing. Mensen van de voetbalclub waar ik lid van ben, hadden mij voorgedragen als kandidaat.” 

De oud-Schootenaar is veelvuldig op de trappers te vinden. In de wintermaanden haalt hij hiervoor regelmatig zijn hometrainer voor de dag. Van Moorsel: “Ik fiets ook nog regelmatig naar Budel-Schoot, waar onder meer mijn schoonouders wonen. Recht-toe-recht-aan is dat een afstand van ongeveer 150 kilometer.”

Tijdens zijn fietstochten wil Van Moorsel echter graag nieuwe dingen zien. “Ik trap stevig door, maar mijn snelheid ligt daardoor niet extreem hoog.”

De wens om afwisselende routes te rijden bracht Van Moorsel, die van beroep programmeur is, op het idee voor de LongtermNLChallenge. Dit is een website die is verbonden aan de wielerapp Strava. Bij de LongtermNLChallenge worden mensen uitgedaagd om alle Nederlandse gemeenten met de fiets te bezoeken. Eind 2018 werd de website gelanceerd.

Van Moorsel: ”Ik heb altijd al veel gefietst, maar dan vooral in de omgeving van Budel en Delft. Omdat ik onderweg ook wel iets nieuws wil zien ben ik met de website begonnen.”

Hij spreekt van een uit de hand gelopen hobby. “In eerste instantie was de LongtermNLChallenge puur voor mezelf bedoeld, zodat ik bezochte gemeenten gemakkelijk kon afvinken.” 

Na een bericht op Twitter werd de LongtermNLChallenge door veel mensen opgepikt, helemaal toen Martijn Hendriks van Studio Sport het bericht met zijn volgers deelde. In Nederland en België heeft de LongtermNLChallenge ondertussen tienduizend deelnemers.

Van Moorsel: “Inmiddels heb ik 92 procent van de in totaal 327 Nederlandse gemeenten bezocht. Onder meer de Waddeneilanden en een aantal gemeenten in het noordoosten van Nederland moeten nog worden aangedaan.”

Hij is niet bang om in een zwart gat te vallen na het voltooien van zijn ‘challenge’. “Ik kan altijd nog afzakken naar België en Luxemburg. Drie mensen zijn op dit moment hard op weg om alle gemeenten in de Benelux af te vinken.”

Van Moorsel: “Ik ben ook nog een tijdje bezig geweest met Frankrijk, maar dat was om meerdere redenen onhaalbaar. Zo telt het land bijvoorbeeld meer dan 35.000 gemeenten.”

Op zijn website staan ook de meeste bezochte gemeenten en gebieden vermeld. Van Moorsel: “Niet alleen Zuid-Limburg is populair, ook veel fietsers weten de Veluwe te vinden. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de centrale ligging.”

In 2017 fietste de Delftenaar voor het goede doel in 26 uur langs alle stadions van Nederlandse voetbalclubs die ooit landskampioen werden. Een tocht van ruim 530 kilometer. Van Moorsel: “Van de opbrengst hebben we nieuwe doeltjes voor mijn voetbalclub gekocht.”

Op 26 en 27 mei staat hij opnieuw voor een goed doel op de pedalen. Dan fietst Van Moorsel ongeveer 480 kilometer om de ‘Voetbal- en wielershirtweek’ onder de aandacht te brengen. Deze sponsoractie organiseert hij samen met zijn broer Rob.

De route loopt door Nederlandse plaatsen waar ooit een grote wielerronde is gestart. Via stichting Topsport for Life wordt er met de shirtjesactie geld ingezameld voor de strijd tegen ALS. “Mensen die willen kunnen een stuk meefietsen”, zegt Van Moorsel.

Voor meer info zie: wielershirtweek.nl en longtermnlchallenge.nl