De Liller Meulewiekers maken de halve eeuw vol

ST. HUIBRECHTS-LILLE – Toen de bewoners van de toenmalige Molenstraat een buurtfeestje organiseerden, nam men het stoutmoedige besluit dat er in Lille ook carnaval kon en moest zijn. We schreven toen eind 1969, begin 1970. 

Niemand had verwacht dat het zou lukken maar de vastberadenheid van enkele voortrekkers maakte dat Chel I, alias Michel Stalmans tijdens het carnavalsweekend werd rondgereden in zijn originele prinsenwagen, te weten een authentieke Citroën, een geit, met open dak. De volgende jaren bleef het vuur branden in de gemoederen van de Meulestraat en het carnaval bleef groeien. Vijftig jaar na elkaar slaagde men erin een fantastisch feest te organiseren in Lille: onooglijk klein qua oppervlakte en inwoneraantal volgen  sommigen in de buurt, maar ontzaglijk groot in het organiseren en op punt brengen en houden van zijn manifestaties volgen de Lillenaren. En één van die manifestaties is carnaval.

Gestaag mochten de Meulewiekers een groei vaststellen van het aantal groepen en medewerkers in de stoet. Hun enthousiasme werkte zo aanstekelijk dat ook het aantal toeschouwers naast het parcours enorm groeide. De organisatie werd omwille van die groei enkele keren verplicht de route aan te passen om het binnen de perken van veiligheid te houden. Maar het is mooi om te zien dat heel Lille toen en nu nog steeds meewerkt om van dit evenement een succes te maken. Op zaterdag, wanneer de stoet door de straten trekt, staat het hele dorp in het teken van Carnaval

De afgelopen vijftig jaar werd er jaar na jaar een nieuwe prins aangesteld, er werd geen jaar overgeslagen. En er is zelf nog een lid van de vereniging die erbij is vanaf het eerste uur. De Meulewiekers zijn hier erg trots op en daarom werd Vorst Jef I op een interne feestvergadering verheven tot Grootvorst. Om de plaats van vorst in te vullen heeft de vergadering geopteerd om Albert II (Schouteden) deze eretitel toe te kennen omdat ook hij reeds 40 jaar lid is van onze vereniging. Op die korte maar zeer geslaagde academische zitting werd er ook een kleine tentoonstelling gehouden waar de foto’s van al de prinsen gepresenteerd werden. Als je goed kijkt kan je zien dat enkele kaders een zwart lintje dragen, deze mensen zijn helaas aan ons ontvallen en wij herinneren hier Chel I, Frans I, Jan I, Tony II, Ber I, Jacky I, John I,  Mark I, Piet I. 

Op zaterdag 22 februari openen De Meulewiekers in Lille het carnavalsseizoen met een prachtige optocht, die voorafgegaan zal worden door een indrukwekkende reclamestoet waar er zeker heel wat snoepgoed gegooid zal worden. De optocht wordt onder begeleiding van een ervaren Stoet Commissie afgesloten door de gigantische prinsenwagen waarop prins 2020 Noël I de scepter zwaait. Het spreekt vanzelf dat ook hier rijkelijk gegooid zal worden met snoepgoed! En wees gerust, er zijn geen ordinaire plakkerige karamellen bij die toch maar de riolering verstoppen. Het snoep is zoals de Liller Meulewiekers zelf van de allerbeste kwaliteit. Daarna gaat het feest gewoon verder in de grote feesttent, in de parochiezaal en in alle cafés van Lille. ’s Avond is er ook nog bijkomende gezellige sfeer-, ambiance- en feestmuziek in alle Lilse gelegenheden. Bijkomende info en allerhande gebeurtenissen van de Liller Meulewiekers via facebook of via onze website lillermeulewiekers.be