Kapwerken op N74

PELT – Eind vorig jaar werden in het Provinciaal domein Dommelhof reeds veel sparren gekapt die door de ‘letterzetter’ werden aangetast. Dat is een schorskever van ongeveer 5 cm groot die vooral voorkomt op sparren. De begroeiing op de middenberm en naast de N74 is nu ook aangetast waardoor dat ook hier over een lengte van ongeveer 3 km noodzakelijk bomen gekapt moeten worden. Het gebied loopt van de afrit Overpelt (Mariaziekenhuis) tot afrit Grote Heide. Men is hiermee al gestart op vrijdag 21 februari en de werkzaamheden zullen nog zo’n drie weken duren. In een aantal zones vallen de dode sparren gewoon om waardoor het een veiligheidsprobleem kan worden op de weg.  Door de kap krijgt het insect geen verdere uitbreiding in deze omgeving. Het is belangrijk om de kap nu reeds te doen want het broedseizoen van de kever begint half maart. Daarna zal men nog een tijdje bezig zijn met het opruimen van de gekapte bomen en kan dat dus zowel tijdens de kapperiode als daarna nog voor verkeershinder zorgen. Bij de op- en afritten worden nieuwe bomen geplant doch dit zal waarschijnlijk pas mogelijk zijn in het plantseizoen van 2021. Op de middenberm streeft men naar een spontane ontwikkeling van groen.