Rondje tuin en natuur in maart met Gert-Jan

De lentemaand komt eraan. Na een zachte winter, zijn de dagen al beduidend langer geworden. Het is heerlijk wakker worden van het gezang van de roodborst, merel of heggemus. Op zaterdag 15 februari vlogen de eerste bijen in onze tuin, ze bezochten gretig de sneeuwklokjes en krokussen op zoek naar nectar. Doordat de natuur haar tijd voor is, waren er al genoeg bloemen om te bezoeken. Helleborus orientalis hybriden bijvoorbeeld. Ook dit jaar weer veel nieuwelingen, eigen kruisingen, maar ook de planten uit Seatle toverden de ene na de andere schoonheid tevoorschijn. Eind februari bloeiden diverse sierkersen- en – pruimen, ook de sleedoorn kleurde de hagen wit met haar geurige bloempjes. In de Cyclamentuin bloeit ieder jaar een amandelboompje tussen de Cyclamen coum, ooit eens gekregen van een oude bonsaivriend, met fragiele, witte bloempjes. Mede door de stevige zuidwestenwinden maken trekvogels gretig gebruik van deze wind om noordwaarts te vliegen. De eerste vluchten kraanvogels heb ik ondertussen mogen aanschouwen, in totaal vlogen 5 V-formaties, een paar honderd vogels, boven Leende, zomaar op een maandagochtend op weg naar het werk. Vele andere trekvogels zijn ondertussen onderweg naar hun zomerkwartier. De mannetjes van de tjiftjaf zullen rond het midden van de maand weer te horen zijn in onze regio. Een eentonig deuntje misschien, hun eigen naam constant roepend, maar voor mij een echt voorjaarsgeluidje, net als het belletje van de pimpelmees. Met de eerste zonnestralen beginnen de handen van de meeste mensen te jeuken. We willen naar buiten, de boel schoonmaken, vegen, blad ruimen, harken, snoeien, alles moet weer netjes. Zo ook de groentebedden. Mest en/of compost wordt ingewerkt. De roodborst helpt u graag mee als u de boel om gooit. Soms zitten ze achter u, op de schop of riek, op zoek naar iets lekkers. Prachtig toch. Let op, niet ieder gewas houdt van een te rijke grond of te scherpe mest. Drainerende en luchtige grond waar wortels lekker in kunnen groeien, daar houden planten van. In maart kan al veel gezaaid en geplant worden, maar houdt het weerbericht in de gaten, maart roert soms haar staart. Sneeuw en lichte vorst zijn niet ongewoon in maart. Bij vorst kan men beter wachten met snoeien of om planten te gaan aanplanten of verzetten. Rozen die u in het najaar al een beetje teruggesnoeid heeft, kan men nu flink snoeien. Snoei de planten terug tot boven het 5e of 6e oog en let er op dat u de struik open houdt door boven ogen te snoeien die naar buiten wijzen. Vlinderstruiken (Buddleja) snoeit men het best flink terug, laat men ze doorgroeien, dan worden ze al gauw te hoog, tot 4 meter. Camellia’s snoeien we beter van niet. Indien nodig, dan na de bloei. Geef de planten een laagje turf. Ze houden van zure grond en hierdoor droogt de grond niet zo snel uit tijdens een warme periode. Dorre bladeren en plantendelen van bijv. siergrassen en hemelsleutels die de planten beschermd of gesierd hebben in de winter, kunnen nu verwijderd worden, zodat het nieuwe sappige groen plaats kan maken. Goed materiaal voor de composthoop, die deze maand omgegooid mag worden. Zelf hebben we 3 bakken van het containerpark. Het materiaal schuift op van de ene in de andere bak, om het verteringsproces te bevorderen. Indien u nog geen nestkastjes gehangen heeft, hang ze dan nu op. Het kastje van vorig jaar goed schoonmaken met warm water en wat groene zeep. Vaak huizen hier nog parasieten of andere insecten in. Overwinterende kuipplanten in de serre lopen langzaam uit door de toename van het licht en kracht van de zon. Soms krijgen ze lange uitlopers, die gevoelig zijn voor bladluizen en anderen ongewenste gasten. Goed luchten om schimmels en rot te voorkomen. De lente komt in zicht. Binnenkort kunnen we weer genieten van de eerste zonnestralen. Heerlijk naar buiten, wandelen, fietsen. Genieten van tuin en natuur.

Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu. Groetjes Gert-Jan en tot ziens in april.