Wandelen langs de Tongelreep, tussen zwijnen en hooglanders

REGIO – Wilt u ook eens wandelen door het dal van de Tongelreep? Dat kan. Op zondag 15 maart brengen natuurgidsen van IVN Heeze-Leende een bezoek aan dit unieke gebied met zijn grote variatie in flora en fauna. Het vertrek is om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats van Hengelsport-vereniging Venbergen, Valkenswaard. 

Een wandeling door het gebied van de Tongelreep is erg afwisselend. Het begint al bij de visvijvers waar baars, snoekbaars, paling en karper gevangen wordt. Over onverharde paden lopen we langs populieren waar spechten grote gaten in hebben gemaakt. Die worden door diverse andere vogels gebruikt en ook door vleermuizen. Op de kweekvijvers zien we veel watervogels, rietgors en karekiet, Met wat geluk zie je zelfs de ijsvogel over het water scheren. Geleidelijk aan begint ook het ruigere werk, de grote vlakte met schapen, Schotse Hooglanders en jawel: wilde zwijnen. Langs de paden is de grond overal omgewoeld door zwijnen. Op zoek naar eikels, zaden en kevers laten ze hun sporen na. Na nog meer water en meer vogels komen we bij de Drie Bruggen, langs de vispassage, over het sluisje van de Tongelreep. Nu zien we een zoelplek waar varkens zich in de modder wentelen om zich van insecten te ontdoen. Behalve van vogels, vissen, varkens en runderen kunnen we volop genieten van de prachtige bomen en heesters in dit gebied: knotwilgen, hulst, vlier, sleedoorn, braam, Gelderse roos. Kortom, er is geen betere manier om de zondagmiddag door te komen dan met een wandeling van het IVN bij de Tongelreep. De deelname aan deze wandeling voor het hele gezin is gratis. 

Voor een overzicht van alle IVN-wandelingen zie de website: www.ivn.nl/heeze-leende

Foto hooglander