Corona: stand van zaken

REGIO – De hele wereld is in de ban van het Coronavirus Covid-19. Maar wat is dit nu precies, wat kan je doen om deze ziekte te vermijden en wat zijn gevolgen? 

Wie besmet is met dit virus zal symptomen ervaren die variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen lijken kwetsbaar voor ernstige symptomen. De uitbraak van dit virus is terug te brengen naar het Chinese stad Wuhan. Ondertussen heeft het virus zich wereldwijd verspreid en ook in de Europese landen zijn er veel geïnfecteerden en ondertussen ook al …. doden gevallen. De hoogste piek is er momenteel in Italië waar al bijna 400 mensen zijn overleden aan de  gevolgen van het virus. 

De verspreiding werd in de hand gewerkt door de vele vakantiegangers die tijdens de Krokusvakantie naar Italië trokken. Er wordt dan ook aangeraden om je reisplannen naar een gebied waar het virus actief is, af te lasten. Mensen die terugkeren uit een besmet gebied worden geadviseerd om thuis te blijven en, indien er symptomen opduiken, zo snel mogelijk een Corona-test uit te laten voeren om verdere besmettingen tegen te gaan. Een andere manier om je te beschermen is regelmatig je handen wassen met water en zeep, hoesten doe je het beste in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog en vermijd handen en kussen geven. Ben je ziek of voel je je niet lekker? Blijf dan thuis en vermijd contact met anderen. 

Verder zijn er door de overheden flink wat extra maatregelen in werking gesteld om zo de verdere verspreiding tegen te gaan. In Noord-Brabant, waaronder Cranendonck, worden grote evenementen zoals festivals en concerten afgelast en ook de wedstrijden in de profvoetbal in de provincie Noord-Brabant gaat niet door dit weekend. Deze maatregelen gelden (voorlopig) tot en met komende maandag. Ook heel wat bedrijven vragen hun werknemers om van thuis uit te werken om zo de sociale contacten tot een minimum te beperken. In Belgisch Limburg werd het eerste geval van Corona vastgesteld in Pelt, een lerares van het Sint Hubertus College in Neerpelt testte als eerste Belg positief. Ook zij kwam net terug van een skireis in Italië. Ondertussen zijn er al meerdere besmettingen vastgesteld. De Belgische overheid heeft nu ook enkele maatregelen in werking laten treden. Voorlopig worden alle evenementen waar meer dan 1.000 toeschouwers in het Sportpaleis en de Lotto Arena de komende twee weken geschrapt. In België staat de teller bij het ter perse gaan op 314 besmettingen en 3 doden. In Nederland zijn er 503 besmettingen vastgesteld en zijn 5 personen overleden. Wereldwijd zijn er al 4.285 doden, maar ook zijn er al 65.765 personen weer genezen verklaard. 

Uit voorzorg worden ook in onze regio (Cranendonck, Hamont-Achel en Pelt) tal van evenementen, voorstellingen en andere activiteiten afgelast. Bent u van plan om er toch op uit te trekken, is het geen overbodige luxe om op voorhand even te polsen of het desbetreffende evenement doorgaat. 

Bronnen: 
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Nederland 
Federale Overheidsdienst België