Cranendonckers starten met coronahulp 

CRANENDONCK -Het coronavirus brengt ook het beste in mensen naar boven. In heel Nederland zijn mensen initiatieven opgestart om onder meer ouderen en kwetsbare inwoners door coronacrisis te helpen.

Door Roy de Leijer

In Cranendonck is het initiatief ‘Cranendonck Samen Sterk, We denken aan u’ in het leven geroepen, waarbij inwoners die hulp nodig hebben dit kunnen aangeven. Daarnaast kunnen ook mensen die ondersteuning willen aanbieden zich melden. Hiervoor is een Facebookpagina gelanceerd. Inmiddels loopt het storm en heeft het initiatief al honderden aanmeldingen en steunbetuigingen ontvangen. “Het is een actie voor en door Cranendonckers. Afgelopen zondag ben ik gestart met de Facebookpagina. Op woensdagmiddag zaten we al op bijna negenhonderd leden”, zegt Margriet Eikhoudt.

Een van de activiteiten is erop gericht om de ouderen die wonen in de woonzorgcentra in Budel en Maarheeze een hart onder de riem te steken. 

Dit gebeurt onder meer in overleg met Cranendonckse welzijnswerkers. 

De initiatiefnemers hebben de inwoners van Cranendonck opgeroepen om briefjes, tekeningen of iets dergelijks te maken voor deze mensen. De creatieve post wordt vanuit diverse dorpskernen verzameld en volgens de geldende richtlijnen van de betreffende zorgcentra overgedragen door de beheerders van de Facebookgroep. 

De kaarten, brieven, tekeningen, kunnen ingeleverd worden op de volgende locaties:

De Schakel, Sint Barbaraweg 1 (groene brievenbus) in Budel-Dorplein; Het Thomashuis, Hamonterweg 5, Budel-Schoot; Taxandrialaan 59 of De Smeelen 27 in Budel; Yoga & Coaching, Stationsstraat 12 in Maarheeze; Gemeenschapshuis Den Donck, Van Schaiklaan 1 in Soerendonk en bij Helmi’s biebke, Heikant 18 in Gastel.

Eikhoudt: “De inzamelingsactie is een groot succes. Er zijn al ruim honderd knutselwerkjes, kaarten en tekeningen ingeleverd. Vrijdag willen we ze gaan uitdelen. Voor de komende weken zijn er nieuwe acties gepland. Daarbij richten we ons bijvoorbeeld op de jeugd en het personeel van de supermarkten in Cranendonck.”

healthcare, medicine and blood donation concept – male and female hands holding red heart with donor sign

Daarnaast wordt er ook gezocht naar oplossingen voor hulpvragen. Per Cranendonckse dorpskern (Budel, Maarheeze, Soerendonk, Budel-Dorplein, Budel-Schoot) kunnen mensen via Facebook hun hulpvraag kwijt. Mensen die hulp willen aanbieden kunnen dit daar ook melden. In iedere dorp is een kerngroep actief. Het gaat onder meer om hulpvragen over vervoer, het doen van boodschappen, de hond uitlaten of de behoefte aan een belmaatje. 

De sociaal makelaars in Cranendonck zijn aangehaakt aan bij het burgerinitiatief. Noud van Leeuwen, sociaal makelaar in Budel: “Een van de onderdelen van ons werk is het bij de hand nemen van mensen met een individuele hulpvraag. Dat doen we nu vooral door te bellen en vervolgens te kijken waar we hulp kunnen bieden. Dat kan bijvoorbeeld het regelen van hulp voor het afhalen van medicijnen zijn. Daarnaast zijn mensen op zoek naar contact. Dat valt nu vaak weg omdat de huiskamers overal in de gemeente zijn gesloten. We hopen daarom dat dit initiatief zich als een olievlek verder verspreid.”

Ook zijn collega Mariëtte Claessens, sociaal makelaar in Soerendonk, Budel-Schoot en Budel-Dorplein, is blij met het initiatief. “Dit is een geweldige aanvulling op onze bestaande netwerken.” Ze benadrukt dat het initiatief zich niet alleen op ouderen richt: “Iedereen die een hulpvraag heeft kan deze stellen.”