Een stappenteller voor koeien?

REGIO – Vl@s Noord-Limburg heeft een leerrijke en verrassende tweedelige daguitstap gemaakt. De leden bezochten de “Hollebeekhoeve” in Kruibeke en de Landloperskolonie in Merksplas. De Hollebeekhoeve heeft 870 koeien die in ‘productie’ zijn en nog eens 130 die afkalven (na de bevalling terug op peil brengen van de conditie). Deze koeien staan op stallen die voorzien zijn van een automatische melkinstallatie, een roterende carrousel. Op die manier worden de koeien 3 keer per dag gemolken. Tijdens de uitleg door de bedrijfsleider viel op dat alle koeien een enkelband met chip droegen. Bij elke beurt aan de melkautomaat wordt die chip uitgelezen. Elke koe heeft haar gewoonte in de stal om wat rond te lopen, zo is het aantal stappen meestal gelijk. Wanneer het aantal stappen plots verhoogd registreert de computer welke koe aan het rondlopen is. Daaruit wordt afgeleid dat ze op zoek gaat naar een stier! Dat is dan het moment om ze te bevruchten. Ook dat gebeurt in de Hollebeekhoeve. De Hollebeekhoeve heeft ook een eigen biogas-installatie die goed is voor 3 Mwatt. De hoeve is het eerste landbouwbedrijf dat CO2-neutraal zal zijn. Meerdere firma’s brengen bioafval naar de hoeve waar men alles verwerkt tot stroom. Hollebeekhoeve bestaat uit meerdere bedrijven: melkverwerking, meststoffen (afvalverwerking na het vergisten) , landbouw en biogasinstallatie met stroomverkoop.

In de namiddag bezocht Vl@s Noord-Limburg de Landloperskolonie in Merksplas. Dit is een museum over het gevangeniswezen uit de landloperstijd (rond 1800). Een gepensioneerde cipier uit Merksplas wist de bezoekers geamuseerd te vertellen hoe het er aan toe ging in die tijd. Nu zouden die mensen daklozen genoemdn worden. Het museum met daarbij de uitleg van de tweede gids kon zeker boeien. Een leerzame en boeiende dag.

Ingezonden door Theo Stelten