Cranendonckse coronahulp draait op volle toeren

CRANENDONCK – In Cranendonck is het initiatief ‘Cranendonck Samen Sterk, We denken aan u’ in het leven geroepen om ouderen en kwetsbare inwoners door de coronacrisis te helpen. De coronahulp draait inmiddels op volle toeren. 

Door Roy de Leijer

De voor het initiatief gelanceerde Facebook-pagina telt inmiddels meer dan duizend leden. De eerste activiteiten waren er vooral op gericht om de bewoners van de woonzorgcentra en andere zorginstellingen in Cranendonck een hart onder de riem te steken. 

Hiervoor werden eind vorige week honderden kaartjes, brieven, tekeningen, knutselwerkjes en presentjes uitgedeeld. Ook werden er twee iPads overhandigd, zodat meer mensen gebruik kunnen maken van beeldbellen. Daarnaast hebben veel inwoners van Cranendonck gehoor gegeven aan de oproep om handschoenen, schorten en mondkapjes te doneren. Deze materialen zijn bestemd voor de zorgcentra. 

“De spullen blijven ondertussen binnenkomen. Mensen zijn er heel erg blij mee, dat blijkt onder meer uit de bedankbriefjes die we krijgen”, zegt initiatiefneemster Margriet Eikhoudt

Ze is inmiddels gestopt met het tellen van de kaarten en brieven. Niet alleen vanwege de grote hoeveelheid inzendingen, maar ook uit hygiënische overwegingen. “We laten de kaarten een paar dagen staan voordat ze worden uitgedeeld”, zegt Eikhoudt. 

De komende weken wordt de Cranendonckse coronahulp verder verbreed. Eikhoudt: “We willen ons wat meer gaan richten op mensen die helemaal alleen zijn en ouderen en kwetsbare Cranendonckers die nog zelfstandig thuis wonen. Daarnaast willen we ook iets doen voor het zorgpersoneel en andere cruciale beroepen.”

Bij het uitzetten van de acties en het vinden van oplossingen voor ingebrachte hulpvragen wordt er onder meer gebruik gemaakt van de netwerken van de sociaal makelaars in Cranendonck.

“Op dit moment is er vooral veel vraag naar belmaatjes. We hebben al verschillende mensen aan elkaar kunnen koppelen”, zegt Eikhoudt.

Verder is er onder meer een actie voor de voedselbank opgestart. Hierbij kunnen bedrukte boodschappentassen (5,- euro) en stickers (vanaf 1,50 euro) worden gekocht. De opbrengst gaat in zijn geheel naar de voedselbank.

Hulpvragen kunnen worden doorgegeven via cranendonckcoronahulp@gmail.com en de sociaal makelaars: Mariëtte Claessens, 06-82662179 (Budel-Schoot, Dorplein en Soerendonk), Noud van Leeuwen, 06-82662392 (Budel en Gastel) en Marina Bukkems, tel. 06-82662263 (Maarheeze). Zie ook de Facebook-pagina van ‘Cranendonck Samen Sterk, We denken aan u’.