“De hartverwarmende reacties geven me moed om door te gaan”

REGIO – De Coronacrisis brengt veel teweeg. Gelukkig zijn er heel wat mensen die hun steentje willen bijdragen en een positieve draai proberen te geven aan deze pandemie. In de regio ontstaan spontaan tal van solidariteitsacties en kruipen mensen massaal achter de naaimachine om mondmaskers te maken voor mensen in risicoberoepen.

Zo is er bijvoorbeeld Nathalie Vandersteen-Padovani, uitbaatster van broodjeszaak ’t Pittig Baguetje in Overpelt. Zij maakte afgelopen zaterdag alle medewerkers van het Mariaziekenhuis en de MS Kliniek heel blij toen ze er maar liefst 300 belegde broodjes leverde, om te laten zien dat hun harde werk geapprecieerd wordt en om ze een hart onder de riem te steken. “Ik besliste dinsdag 17 maart om mijn zaak volledig te sluiten,” begint Nathalie haar verhaal. “Mentaal was het te zwaar om de zaak nog open te houden. Donderdag werd ik echter benaderd door enkele vrienden van me, Sven Boonen en Cliff Merino, zaakvoerders van Reva Construct. Zij hadden het idee om de werknemers van het ziekenhuis een hart onder de riem te steken door ze te verrassen met een lekkere lunch. Ikzelf had hier ook al aan gedacht en zo geschiedde. Cliff en Sven sponsorden de ingrediënten, ikzelf en mijn collega Daisy deden de rest.  En ook de partners van Sven en Cliff, Hanne en Romina staken graag hun handen uit de mouwen. Samen maakten we maar liefst 300 belegde broodjes die we afgelopen zaterdag naar de MS Kliniek en het Mariaziekenhuis hebben gebracht!” Natuurlijk werd er eerst contact opgenomen met deze instanties om te kijken of dit überhaupt mogelijk was en welke regels er gevolgd dienden te worden. Zij waren meteen enthousiast en zaterdag konden alle 300 medewerkers genieten van een lekker broodje. “De reacties die we hebben gekregen na deze actie zijn echt hartverwarmend. Het geeft me de moed om door te gaan. De wegenwerken aan de straat waar mijn zaak is gelegen zijn nog maar pas beëindigt, na 3,5 jaar en nu dit… Het is niet enkel financieel een hele kluif, ook mentaal is dit erg zwaar.”

Jeanne Custers uit Hamont draagt op een andere manier haar steentje bij in deze tijden van crisis. “Mijn dochter Kristien werkt in woonzorgcentrum Immaculata in Pelt. Via haar vernam ik dat ze weinig middelen beschikbaar hebben om zichzelf te beschermen. Aangezien ik momenteel de kleinkinderen niet op mag vangen kwam er wat extra tijd vrij en besliste ik om mondmaskers te maken, zodat het personeel van Immaculata zich toch wat kan beschermen tegen het virus.” Jeanne ging op zoek naar een betrouwbare website waar ze instructies vond voor het maken van mondmaskers. “Ik gebruik onder andere baalkatoen, een stof die heel dik is geweven en dus een goede bescherming biedt. Daarnaast zorg ik ervoor  dat de mondmaskers volledig afsluitend zijn, van de neus tot aan de kin.” Ondertussen heeft Jeanne al zo’n 90 stuks kunnen maken voor de medewerkers van Immaculata en ook zijn er al 35 exemplaren gegaan naar artsenpraktijk Zorgpoort in Lommel. “Ik ben bevriend met een moeder van een van de medewerksters daar en ook zij hadden te weinig beschermende middelen voorhanden om zichzelf en anderen te beschermen. Vandaar dat ik ook voor hen aan de slag ben gegaan. En ondertussen heb ik ook al vraag gehad vanuit de thuisverpleging. Ik weet de komende periode dus wel wat te doen,” aldus Jeanne. Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen is Jeanne nog op zoek naar elastieken. “Met name de ‘oude onderbroeken elastieken’ zijn enorm welkom! Dit is een dikke elastiek die volgens mij het best geschikt is. Stoffen heb ik voldoende, maar wie nog elastieken beschikbaar heeft mag die altijd langsbrengen zodat ik vooruit kan. Om zo min mogelijk risico’s te nemen mag iedereen die dat wil zijn elastieken voor mijn voordeur of bij het raam neerzetten. Ze hoeven niet nieuw te zijn of uitgewassen te worden, dat doe ik zelf. Dus ook al ligt het al lang in de kast, ik ben er heel blij mee! Vergeet ook zeker niet je naam of telefoonnummer erbij te steken, want dan zorg ik zeker voor een bedankje!”  Iedereen die dus nog elastieken heeft mag deze brengen naar de Locht 12 in Hamont. “Ik doe dit met veel plezier en hopelijk kunnen we zo de verspreiding van dit virus nog beter tegengaan.”