Rondje natuur en tuin in april met Gert-Jan

Terwijl de wereld in de ban is van de Coronacrisis, wordt de wereld om ons heen steeds groener. De natuur gaat haar eigen gang zoals ze altijd al gedaan heeft. De eerste zomergasten zijn inmiddels teruggekeerd, zwarte roodstaart, witte kwikstaart en zwartkoptuinfluiter. De eerste tjiftjaf hoorde ik op de 14e maart. De natuur in april nodigt u uit om te gaan luisteren naar de teruggekeerde zomergasten. Neem vooral uw verrekijker en fototoestel mee. Een vogelboekje in zakformaat vertelt u welke vogel er zojuist gespot is. Verschillende vogels hebben het al druk met hun nieuwe legsels. Kieviten zijn constant in de weer om kraaien en eksters van hun nesten vandaan te houden. En kraken is een veel voorkomend verschijnsel in de vogelwereld. Zwarte kraaien en eksters kapen voortdurend elkaars nesten en holenduiven kraken zelfs nestkasten van torenvalken. De schoongemaakte nestkasten in onze tuin worden bewoond door een koppel huismussen, pimpel- en koolmezen. In de coniferenhaag broedt de merel. Turkse tortel en houtduif nestelen in de hoge Thuja’s. Ergens broedt er ook nog een heggenmus en de roodborst, maar hun broedplaatsen heb ik nog niet ontdekt. Het voederhuisje wordt regelmatig aangevuld met strooivoer, wat de vogels zeker weten te waarderen. Leuk om te zien, zo’n tuin vol met vogels. Door het warme weer in maart waren de Magnolia’s er vroeg bij dit jaar. Helaas is de bloei vaak van korte duur, maar mooi zijn ze zeker. Sneeuwklokjes zijn nu uitgebloeid en kunnen nu gescheurd worden. Verdeel de planten in pollen van een paar bolletjes, plant deze opnieuw in uw tuin. Binnen korte tijd hebt u zo een veldje vol met sneeuwklokjes. Het weer wordt op dit moment bepaald door een wind uit het oosten, een schrale wind, zeer zonnig, met in de nachten kans op nachtvorst. Opletten dus met pas verplante vaste planten, struiken en bomen. Niet winterharde planten mogen overdag op een beschutte plek naar buiten, maar moeten ’s nacht nog even naar binnen. Vorig jaar waren bijna al mijn bloemtrossen van de blauwe regen bonsai(Wisteria chinensis) bevroren, dit jaar is de plant ingepakt met bubbeltjes plastic. Zeker 40 bloemtrosjes telde ik, hopelijk zijn ze nu wel beschermd tegen de vorst en groeien de trosjes uit tot flinke trossen vol met geurende bloemen. De groentebedden zijn voorzien van een dikke laag compost. Alle drie de bakken zijn weer omgegooid. Regelmatig omgooien versneld het composteringsproces. De oudste hoop afgedekt met het eerste gemaaide gras van het seizoen. In juni de volgende ronde. Wie deze zomer wil genieten van verse keukenkruiden, moet ze nu zaaien. Veel van deze kruiden komen uit de gebieden rond de Middellandse Zee en houden van warmte. U kunt de kruiden zaaien in potten of direct in het zaaibed. Meng wat fijn grind of scherp zand door het grondmengsel. Struiken van tijm, salie, rozemarijn en lavendel worden deze maand teruggesnoeid. Snoei echter niet te ver terug, er moet nog groen aan de takjes zitten. De pootaardappelen zijn gekocht, nog even wachten met poten tot rond de 10e april, de honderdste dag van het jaar. Komende maand kan er buiten veel gezaaid worden. Buitenlucht doet goed, ook in deze moeilijke tijden. Zelf wacht ik nog tot april met het zaaien van de diverse gewassen. Zeker nu met kans op nachtvorst in de nachten. Dit jaar wil ik de pompoenen verticaal te laten groeien, ipv een groot deel van het groentebed in beslag te laten nemen. Vorig jaar gezien op de BBC2, Gardeners World, iedere vrijdagavond om 21.30 uur. Zeker de moeite waard. Veel tips, maar ook fraaie tuinen. En ook nog goed voor de Engelse les. Het voorjaar is een drukke tijd voor de tuinliefhebber. De tuin en het balkon zullen de plekken zijn waar we het meest buiten zullen verblijven de komende tijd. Wees voorzichtig allemaal en vergeet elkaar niet. Het zal een lente worden om nooit meer te vergeten. Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu.

Groetjes Gert-Jan. Tot ziens in mei.