Viering 200 jaar Antonius in Achel

ACHEL – Je hoeft niet in Achel geboren en getogen te zijn om vast te stellen dat er in het weekend van (of na) de dertiende juni in Achel iets gaande is. Het dorpsfeest springt misschien wel het meest in de kijker, de aanzet ervan is de jaarlijkse Antoniusprocessie. De ommegang werd doorheen de jaren een vast element in het dorpsleven. Ze is geworteld in de verering van St.-Antonius van Padua. Die ontstond omdat in 1819-1820 in de dorpskerk een vaste plek werd voorzien voor een Antoniusbeeld, waaraan, via een pauselijke bulle, bepaalde voorrechten gekoppeld werden. Het is dat beeld dat, in elk geval sinds 1893, door het dorp wordt gedragen.

De “200 jaar Antonius in Achel” willen we vieren. Niet, om het met woorden van Gustaf Mahler te zeggen, om assen te vereren, maar om het vuur door te geven. Vuur dat banden smeedt, zowel in de voormiddag als in de namiddag. Om het culturele erfgoed van Achel te onderlijnen en de rijkdom ervan te laten herontdekken. Daarom werkte het processiecomité een feestprogramma uit. Acht fietsers van Kranig Vooruit brengen in 8 dagen een bedevaartsvlag vanuit Padua naar Achel. Ze komen aan op 13 juni 2020 15.30 uur. Wie fietst ze mee tegemoet en sluit aan voor de laatste 80, 62, 44, 22 of 11 km? (inschrijven tegen Pinksteren!)

Een lied, speciaal voor Achel geschreven, werd ook getoondicht voor het koor Noorderklanken. Voor fanfare Kempenbloei wordt een nieuw werk gecomponeerd en opgedragen aan Antonius. In aanwezigheid van bisschop Patrick Hoogmartens zullen ze tijdens een academische zitting van 13 juni 2020 om 16u00 voor het eerst ten gehore gebracht worden. Hij opent ook de tentoonstelling die tot begin november in de St.-Monulfus en Gondulfuskerk bezocht kan worden. Alle Teunen, Tonny’s en Toinen, Antoinettes en Tonia’s zijn er welkom voor een groepsfoto bij hun patroonheilige. (13 juni 17.00 uur)

Archieffoto Frank Emmers

Een speciale uitnodiging ook naar de Antoniusparochies van Noord-Brabant: zij vulden in het begin van de twintigste eeuw jaarlijks speciale treinen vanuit Eindhoven, om in Achel naar de processie te komen. Zoals naar goed gebruik beschilderen (klein)kinderen van het Catharinadal het processieparcours (13 juni 19.00 uur). Zondag 14 juni 9.30 uur: Plechtige Hoogmis met aansluitend de St.-Antoniusprocessie. Thema: Vaandeldragers van Hoop.

Koken kost geld. Alle steun is welkom. Elk bedrag, hoe klein ook, mag worden overgeschreven op rek nr BE48 7360 3734 1327 van Processiecomité St.-Antonius. Hartelijk dank! Voor meer info: raf.lust@proximus.be of bel 0032-479-299312

(Alles onder voorbehoud van Coronamaatregelen)