Vanaf nu puzzelen mogelijk ondanks een visuele beperking

ACHEL – Sinds kort kan het bekende spel Sudoku ook worden gespeeld door personen met een visuele beperking. Lisette en Joop Beunders werkten gedurende twee jaar het idee uit om deze populaire cijferpuzzel ook geschikt te maken voor mensen die een gezichtsbeperking hebben. Onlangs kwam het spel voor het grote publiek beschikbaar onder de naam Sudomag.

Tekst Evert Meijs, foto Lisette Beunders-Bijen

“Ik kwam op het idee om cijfers op magneetjes te plakken, aangezien mijn man een visuele beperking heeft en toch graag bezig is met Sudoku”, vertelt Lisette met gepaste trots. Ze vindt na lang speuren een bedrijf dat een A4- magneetvel kan leveren en bovendien gestanste magneetvelletjes aanbiedt van 10 x 10 mm. “Ergens anders vond ik zelfklevende cijfervelletjes en zo maakte ik het eerste prototype voor Joop. Het proefexemplaar kreeg de naam Sudomag”, aldus de gastvrouw, die vervolgens in de Ouderenwinkel een Sudoku-boek op A4-formaat koopt. Met deze ingrediënten gaat Joop aan de slag en maakt er het product van dat vanaf nu te koop is

Magnetische cijfers
Het principe van Sudoku is duidelijk: je moet een 9 x 9-raster met cijfers invullen, zodat elke rij, elke kolom en ieder 3 x 3 blokje alle cijfers van 1 tot en met 9 bevat. Maar voor spelers met een beperking zijn de cijfers vaak slecht leesbaar. Ook het noteren van de cijfers kan een probleem zijn. Daarom heeft het echtpaar Beunders losse magnetische cijfers ontwikkeld die op een Sudomag-vel gelegd kunnen worden. Ze zijn beduidend groter dan de nummertjes van Sudoku. “Normaal vul je de puzzel in met potlood maar dit zien mensen met een visuele beperking niet en invullen met stift ziet men wel, maar dat kan weer niet gecorrigeerd worden. Doordat onze cijfers magnetisch zijn is corrigeren stukken makkelijker”, zegt Lisette.

Oppak- en opraapstokje
Het Sudomag-pakket bevat allereerst het boek met de lege Sudoku-velden, wat wordt gedrukt in Amsterdam. Een klein oppakmagneetstaafje heeft als voordeel dat je gemakkelijk een cijfer kunt oppakken en op het werkblad kunt leggen. Daarnaast zitten er de magnetische cijfers in, gedrukt in zwart op een witte achtergrond. Bovendien is een uitschuifbaar opraapstokje bijgevoegd voor spelers die moeilijk kunnen bukken indien er een cijfertje op de grond is gevallen. Het geheel is verpakt in milieuvriendelijk cellofaan en is zelfs leuk als cadeau.

Het hele gezin kan meedoen
“Juist in deze tijd dat iedereen thuis zit, is het natuurlijk helemaal geweldig dat je de Sudomag-puzzels kunt hergebruiken en er op deze manier zelfs een soort van competitie van kunt maken: wie hem het snelste oplost is dan natuurlijk de winnaar”, legt Joop uit. “En dat hoeft echt niet alleen te gebeuren door mensen die visueel beperkt zijn: het hele gezin, behalve de hele kleintjes, kan hieraan meedoen…

Als je hem namelijk opgelost hebt (en dat is zelfs te controleren omdat de oplossingen erbij zitten), trek je het transparante onderlegvel weg, schuift de steentjes eraf en een ander kan opnieuw beginnen…”, zo besluit hij zijn betoog.

Lisette en Joop Beunders zouden hun vinding presenteren op de ZieZo-beurs en ook tijdens de Maculadag. Maar vanwege de coronaperikelen zijn die allebei komen te vervallen. In het pakket zit een boek met gebruikerstips, waarin overigens voorin ook de oplossingen zijn opgenomen. Voor meer informatie kun je terecht op www.sudomag.com

foto Lisette Beunders-Bijen