Rondje tuin en natuur in mei met Gert-Jan

April was een maand met heerlijk voorjaarsweer. Regen was er echter niet te bespeuren. 30 droge dagen op een rij. De natuur en de tuin zijn droog op dit moment en veel regen lijkt voorlopig niet op komst. Mei is soms een koude maand met af en toe nachtvorsten. 

We spreken in de maand mei dan ook van de IJsheiligen. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonificius en worden gevierd op 11, 12, 13 en 14 mei. Opletten dus met niet winterharde planten of jong plantgoed. In mei hebben de meeste vogels hun eerste eieren al gelegd. Overal fladderen jonge vogels en in het water zwemmen scholen jonge visjes. Het is eten en gegeten worden. Het sappige groen valt meteen ten prooi aan rupsen en slakken. De koolmees is driftig op zoek naar voedsel voor de jongen. De eerste jonge vogels gaan de gevaarlijke wijde wereld in. Eksters en katten loeren op het jonge grut. Het eerste merelslachtoffer hebben we al gevonden in de tuin. Jammer, helemaal volgroeid en dan op een gruwelijke manier vermoord worden. Mensen houdt uw katten ‘s nachts binnen. Zeker nu er zo veel jonge dieren in de tuin en natuur zijn. Persoonlijk vind ik mei de mooiste tijd van het jaar, de tuin ziet er stralend uit. Ontvouwende varens, fraaie Hosta bladeren, grote bloemen in pioenrozen, kleurrijke irissen en akeleien vol met hommels. De voorjaarsbloeiende bolgewassen zijn op hun retour en de tulp is de afsluiter. Niet te geloven dat er in de 18e eeuw zo veel geld voor één tulpenbol werd betaald. Tegenwoordig zien we tulpen in vele kleuren en maten. Botanische soorten zoals de Tulipa tárda en T. turkestánica zijn kleinere soorten die zeer geschikt zijn voor verwildering. Zo zijn er ook Cottage-tulpen en Darwin-tulpen, beiden enkelbloemig en late soorten. Door het droge weer zit er niet zo veel groei in de groentetuin. Regelmatig gieten van jonge aanplant is nodig. Eén voordeel, het onkruid groeit ook niet zo snel. Door de vaak schrale winden, drogen de bedden nog eens extra snel uit. De zomerkoninkjes komen deze maand in bloei, dus wordt er weer stro tussen de aardbeien gelegd om de vruchten te behoeden van schimmels. Verwijder meteen de oude bladeren. Langs het aardbeienbed groeit knoflook, zij zijn goede buren zoals men dat zegt. Net als de mens, mag een plant de ene plant wel en de andere niet. Combinatieteelt wordt het ook wel genoemd. Andere goede buren zijn uien en wortels, aardappelen en bonen.  Slecht verdragen wordt, asperges en aardappelen, bloemkool en tomaat erwten en prei. 

Zwarte luizen zullen de koppen van de tuinbonen bevolken. Oost-Indische kers (Tropaéolum május) wordt vaak aangeplant om de luizen van de tuinbonen te houden. De blaadjes zijn zeer gezond en zijn een natuurlijk antibioticum. Asperges mogen vanaf het derde jaar gestoken worden. Nieuwe planten kunnen nu gezet worden. Plant de asperges in 25 cm diepe geulen op een verhoogde richel. Spreidt de wortels goed uit en zorg voor voldoende afstand tussen de planten (ongeveer 4 per meter). Dat asperges gezond zijn, dat wisten de Romeinen en Grieken al in de oude tijden. Ze werken vochtafdrijvend en zijn goed voor de spijsvertering. De natuur in mei barst de komende tijd uit haar voegen. Ieder jaar sta je weer versteld hoe het in korte tijd weer zo snel groen wordt. De paardenkastanjes staan nu volop in bloei, met witte en soms roze bloemtrossen. Europese esdoorns hangen vol met gele trossen ‘helikoptertjes’. Soms lijkt wel of het ‘sneeuwt’, als de bloesemblaadjes van de sierkersen en sierappels naar beneden dwarrelen. Langs de wegbermen groeit het fluitekruid met witte bloemschermen. Look-zonder-look, de naam zegt het al. Ik ruik naar ui, maar ik ben geen ui. Deze plant met witte bloemen is net als de pinksterbloem, lid van de kruisbloemigen en groeit vaak in heggen en houtstruwelen. Beiden zijn de waardplant van het oranjetip vlindertje. De stinkende gouwe bloeit vaak op braakliggende terreinen met gele bloemen en het oranje plantensap zou helpen tegen wratten. Op voedselarme en vochtige plekken verschijnen deze maand weer de orchideeën. De breedbladige- en rietorchis bloeien met prachtige roze bloemen. Orchideeën zijn zeldzaam en zijn wettelijk beschermd. Tegenwoordig zijn deze aparte planten verkrijgbaar in diverse tuincentra. Volgende maand begint de zomer. Een zomer waarschijnlijk om nooit meer te vergeten. Let goed op en blijf gezond. Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu

Groetjes Gert-Jan en tot ziens in juni.