Liefde kent ook in coronatijden geen grenzen

HAMONT-ACHEL – De coronamaatregelen bij de grens tussen Nederland en België zijn onlangs een beetje versoepeld. Zo mogen door corona gescheiden koppels elkaar weer in het echt ontmoeten.

De versoepeling voor het grensverkeer geldt niet alleen voor geliefden, maar ook voor verplaatsingen in het kader van co-ouderschap. Wel dienen deze personen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs of paspoort en een aannemelijk bewijsstuk voor het rechtvaardigen van de essentiële verplaatsing.

“We hebben steeds gekozen voor een strakke lijn, waarbij de bewijslast bij de aanvrager ligt”, legt burgemeester Rik Rijcken van de gemeente Hamont-Achel uit. Zo moeten leveranciers bij een grenscontrole een pakbon kunnen overhandigen. En voor geliefden geldt dat ze hun verplaatsing naar Nederland of België moeten kunnen onderbouwen met foto’s en documenten. Rijcken: “Het is soms moeilijk om te controleren, maar als het niet klopt dan volgt een flinke boete.”

De boetes voor overtredingen beginnen in België met een bedrag van 250 euro. In de politiezone HANO (Pelt en Hamont-Achel) zijn sinds de coronamaatregelen van kracht zijn al minstens 120 proces-verbalen opgemaakt. Rijcken: “Daarbij gaat het niet alleen om overtredingen met betrekking tot het grensverkeer, maar bijvoorbeeld ook om het niet naleven van samenscholingsverboden.”

Inwoners van Hamont-Achel stellen regelmatig vragen over de ministeriele besluiten die te maken hebben met de bestrijding van het coronavirus. Rijcken: “Vooral als er nieuwe geruchten zijn over een versoepeling van de maatregelen beleven we als gemeente piekmomenten.”

Veel mensen in de grensstreek ondervinden de gevolgen van de grensafsluitingen. “Ook ik zelf”, zegt Rijcken: “familie van mijn vrouw woont in Budel-Schoot. Die hebben we al in geen weken kunnen bezoeken.” Hij geeft aan dat iedereen in meer of mindere mate wordt getroffen. “Gisteren heb ik nog iemand gesproken die in Nederland een crematie wilde bijwonen. Dat was helaas niet mogelijk omdat hier geen rechtstreekse familie betrof.”