Onderhoudsbeurt oude Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk

BUDEL – De maandenlange onderhoudsbeurt van de ruim honderd jaar oude Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk in Budel zit er zo goed als op. De reguliere werkzaamheden zijn het afgelopen najaar gestart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De opknapbeurt omvat onder meer het herstel van dakelementen. Hiervoor is lood- en koperwerk vervangen. Aan de binnenkant van het gebouw is bovendien het nodige timmerwerk verricht. “Het onderhoud bestaat daarnaast voor een groot deel uit schilderwerk”, zegt Jac de Werdt van het bestuur van de parochie H. Cornelius.

Daarnaast heeft de gemeente voor nieuwe led-verlichting gezorgd. De Werdt: “Daardoor wordt niet alleen energie bespaard, maar wordt ook een groter deel van de kerk aangelicht.”

Het onderhoud van de Cranendonckse kerkgebouwen is een toenemend punt van zorg voor het parochiebestuur, stelt De Werdt: “Omdat het vaak gaat om specialistisch werk lopen de kosten snel op. Zeker als er werkzaamheden aan de haan op de kerk of het uurwerk moet worden verricht.”

Voor meerjarig onderhoud aan de grote kerk in Budel moet ieder jaar een bedrag van minstens 50.000 euro worden gereserveerd, rekent De Werdt voor: “In de toekomst zullen we hiervoor steeds afhankelijker worden van grote acties, zoals die ook in het verleden hebben plaatsgevonden om geld voor onderhoud in te zamelen.”