Wat doen de vakantieprijzen: gaan ze omhoog of omlaag?

Er is momenteel veel discussie over het wel of niet op vakantie kunnen in 2020. En lukt dat nog in het hoogseizoen? Of kunnen we beter in het najaar gaan of tijdens de herfstvakantie? Wat zeker is in deze periode, dat zijn de prijzen, die waren namelijk al gepubliceerd, dus daar zal niet zo een enorm verschil in zitten. 

Wat betreft 2021, die prijzen moeten nog samengesteld worden en er wordt zeker rekening gehouden met vraag & aanbod, alsmede het verlies dat in de corona tijd is opgebouwd. Het reizen met 1,5 meter economie zal ook  anders worden, en dat brengt kosten met zich mee! De nationale airlines worden in veel landen, net als bij ons de KLM, nu door de regering ondersteund, en daar hangen dan ook voorwaarden aan, die zeker geld gaan kosten. Er wordt zelfs gesproken over het afschaffen van de korte Europese vluchten tussen de grote steden. Dit zijn vaak de goedkope vluchten, die wij zo graag boeken voor een citytrip. Of de low-cost airlines, zo ‘lowcost’ zullen blijven, dat is ook nog maar te bezien, want Virgin Australia is inmiddels ook al ter ziele gegaan. Ik verwacht de de meeste vakantiehotels nog wel een jaartje of wat door zullen concurreren, maar hoelang ze dat volhouden kan ik ook niet voorspellen.  Zoals ik in een vorige column al aangaf is het voorlopig verstandig om een Fit To Fly verklaring aan te vragen alvorens je gaat vliegen naar het buitenland. Op dit moment zijn de hotels ook bezig om een corona-VRIJ certificaat te bewerkstelligen. Tevens zullen de hotels de 1,5 meter regel moeten handhaven in hun restaurants en bars, dat zal een flinke impact hebben op de kosten. Gaan alle airlines weer vliegen, gaan ze naar evenzoveel bestemmingen, en met dezelfde frequentie? 

Er gaan inmiddels stemmen op in de politiek om de goedkope vakantievluchten te weren, en de kosten daarvoor door te berekenen op de andere vluchten, treinen en schepen. Ik denk dat de vakanties de komende jaren geleidelijk aan duurder zullen worden. Het is geen verkooppraatje als ik zeg dat er op dit moment nog redelijk goedkoop geboekt kan worden, omdat heel veel pakketreizen tot en met voorjaar 2021 in de systemen staan. 

Waarschuwing: er zullen veel organisaties en ondernemingen in de toeristische sector niet ongeschonden door de crisis heen komen, en velen, ik verwacht 30 tot 40 %, zal tijdens de crisis haar deuren moeten sluiten. Je kunt er dus niet van uitgaan dat de reis(organisatie) waar je al jaren bij boekt, of de accommodatie waar je al jaren komt, hetzelfde zal bieden na de crisis als daarvoor. Ik denk dat als reisadvies ooit echt belangrijk is geweest in de afgelopen 100 jaar, dat juist de komende jaren het belang van boeken bij het reisbureau zal worden aangetoond. 

Reizen behoort voor velen van jullie al jaren tot de eerste levensbehoefte, is nodig voor rust en ontspanning. Na de intelligente lockdown gaan we eerst weer eens lekker uit eten en op een terrasje zitten met vrienden en familie. We zullen allemaal flink moeten inleveren. Of we dat voelen, dat kan ik voor jullie niet bepalen, maar de manier waarop we iets deden, zal zeker veranderen in de toekomst door dit virus. Elk goed reisbureau heeft een deur met een klink waar je binnen kunt lopen, en je je vragen neer kunt leggen. Vaak krijg je er dan ook nog een gratis kop koffie of thee bij. In principe kunnen zij alles aanbieden wat je zelf al gevonden zou hebben op het internet, in boekjes, of gehoord van de buren en vrienden. Dat er nog ruim 60% aanbod meer te vinden is achter die deur, dat weten niet veel mensen. De actuele stand van zaken mbt de leveranciers is de komende tijd zeker een meerwaarde die het reisbureau kan bieden. Doe daar dan ook iets mee en verdien je vakantie.