Satelliettreintje

ACHEL – Vorige week vrijdag om 00.25 uur maakte Alje Creteer uit Achel deze nachtfoto van Starlink. Starlink is een satellietnetwerk in opbouw van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk. Deze satellieten gaan deel uitmaken van een netwerk dat bestaat uit duizenden satellieten. Met Starlink hoopt Spacex wereldwijd breedbandinternet te kunnen leveren. Een van de doelen van Starlink is volgens SpaceX’ directeur Elon Musk om geld te verdienen voor de ontwikkeling van SpaceX marsraket Starship. 

De laatste weken waren prachtige sterrenluchten waar te nemen. Ook de ‘satelliettrein’ van SpaceX was daarom goed waarneembaar, maar ze zullen wel telkens minder helder worden. De satellieten worden namelijk geleidelijk in een hogere baan rond de aarde gebracht. Bovendien is het de bedoeling dat ze zich verspreiden. Daardoor verdwijnt het zogenaamde ‘treintjeseffect’. Voor de fotoliefhebbers die dit ook wel eens willen maken hierbij wat tips van Alje. Zet op camera op statief, de sluitersnelheid op BULB, diafragma op 8,  schakel de AF stand uit en zet deze op M, stel afstand in op oneindig, isowaarde 320 is prima (zelf even proberen welke belichtingstijd uw mooi vindt). Succes!

Foto Alje