Column Reisadviseur Riks de Jong

Snelle veranderingen, paniekvoetbal of goed doordacht via het reisburo? 

De afgelopen week zijn er veel berichten gekomen met betrekking tot ‘reizen’.  Heel veel lezers onder jullie zullen dit woord uitleggen als vakantie, en anderen denken dan ook al over de landsgrenzen, soms wel heel ver over de landsgrens. In de berichten wordt meestal uitgegaan van verplaatsingen binnen de landsgrenzen, of de meest noodzakelijke grensoverschrijdende bewegingen. De komende weken moeten we zeker nog niet denken aan vliegvakanties op grote schaal. 

In Europa zijn er inmiddels verschillende luchtvaartmaatschappijen die mondjesmaat op beginnen te starten vanaf half mei, en de vakantieparken en hotels in de meeste landen hebben hun Corona maatregelen getroffen, om toch zo snel mogelijk een gedeelte van hun klanten te kunnen ontvangen. Tevens wordt het ‘normale’ leven weer gefaseerd opengesteld, wat een grotere beweging van mensen teweeg zal brengen en naar alle waarschijnlijkheid toch een grotere besmettingsgraad tot gevolg heeft. Of ik gelijk krijg, dat zullen we dan half juni wel gaan zien. Duidelijk is wel, dat vakantie behoort tot de eerste levensbehoefte van veel gezinnen, en er wordt naarstig gezocht naar binnenlandse vakantiemogelijkheden. De reisorganisaties, en ook sommige reisbureaus hebben zich gestort op de bekende, maar vooral onbekende en verrassende vakantieparken en hotels binnen de landsgrenzen. Ik kan me geen beter moment bedenken dan NU, om contact op te nemen met een reisbureau om te bespreken wat de mogelijkheden, maar vooral ook de beperkingen zijn van een nieuwe boeking voor een binnenlandse vakantie.  Laten we wel eerlijk zijn, er is genoeg te beleven in al onze landen, we ruilen alleen de buitenlandse toerist in voor onszelf. Dit alles neemt niet weg dat ook de vliegbestemmingen langzaam weer van start zullen gaan, en iedereen die een bestaande vliegreis heeft geboekt, moet er echt vanuit gaan, dat deze (vanaf medio juni) toch doorgang zal vinden. 

Nu is dan ook het moment om de beslissing te nemen: wil ik wel gaan, en hoe ga ik om met mijn boekingsovereenkomst. Het is namelijk ook het moment dat de restantbetalingen moeten worden gedaan, en het klinkt tegenstrijdig, maar dat staat geheel los van het feit of de reisorganisatie nog niet aan kan geven of de reis plaats gaat vinden. Als je echt niet wilt gaan dan is mijn advies, om van je gehele geboekte vakantie de reisdatum aan te laten passen naar een moment ergens in dit najaar, wel in 2020. Het voordeel is dat je meer rust hebt, en de aanbetaling blijft van toepassing, de restantbetaling verschuift dan weer naar ca. 6 weken voor vertrek. Voor iedereen die dit jaar niet meer wil gaan en wel een boeking heeft staan voor het hoogseizoen, zal dus op enig moment te horen krijgen dat de vakantie door gaat. Een groot misverstand hierbij is dat veel vakantiegangers allerlei verwachtingen hebben op de bestemming, noem bijvoorbeeld de Olympische Spelen in Japan. Heb je als fan een vakantie geboekt naar Japan, dan zul je toch moeten gaan ook al zijn de spelen afgelast. Alle extra omstandigheden die niet in je pakketreis vallen, kunnen niet worden meegenomen in de annuleringsvoorwaarden mbt corona en dergelijke. 

Heb je zelf je reis samengesteld, met eventueel een vlucht, huurauto, en 1 of meerdere losse hotels ter plaatse en onderweg, dan zullen alle hotels jou vanaf dit moment kunnen ontvangen, en dus ook de volle betaling eisen. Het wordt spannend de komende weken, als we te weten komen welke bestemmingen op welk moment worden ontsloten.