VoetbalShirtWeek: voetbalfans in actie voor ALS-patiënten

MAARHEEZE/ACHEL – Rob van Moorsel uit Maarheeze en Evert Daams uit Achel roepen voetbalfans op om eind mei een week lang in hun favoriete voetbalshirt rond te lopen én als tegenprestatie één euro te doneren aan de stichting Topsport for Life. Dit kan tijdens de VoetbalShirtWeek, die wordt gehouden van 25 tot en met 29 mei. De opbrengst wordt gebruikt voor de begeleiding en coaching van ALS-patiënten. 

De VoetbalShirtWeek zag twee jaar geleden het levenslicht op het Summa College – locatie welzijn en zorg – in Eindhoven. De aanleiding was een gastles over de ernstige ziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). “Dit was zeer indrukwekkend. Na afloop zaten we allemaal, zowel leraren als studenten, met een brok in de keel. We wilden iets doen voor mensen met ALS”, vertelt docent Rob van Moorsel. Samen met collega Evert Daams startte hij daarom met de VoetbalShirtWeek. “Evert en ik zijn echte voetballiefhebbers”, zegt Van Moorsel, die zijn hart heeft verpand aan de Belgische voetbalclub RSC Anderlecht. 

Het tweetal heeft zich voor de VoetbalShirtWeek laten inspireren door Football Shirt Friday. Van Moorsel: “Hiermee wordt in Engeland geld ingezameld voor het Bobby Moore Fonds voor Kankeronderzoek.” Op ‘voetbalshirtvrijdag’ trekken Engelse voetbalfans een dag lang het shirt aan van hun favoriete club. Dat gebeurt niet alleen op scholen, maar bijvoorbeeld ook op het kantoor en in de kroeg. Hiermee vragen ze aandacht voor de strijd tegen kanker. Daarnaast wordt er geld ingezameld. 

De VoetbalShirtWeek hanteert hetzelfde principe. Van Moorsel: “Het is heel simpel. Trek het shirt van je favoriete voetbalclub aan, maak een selfie en post dit op social media met de tekst: ‘ik geef een Tikkie van 1 euro aan de VoetbalShirtWeek en steun daarmee mensen met ALS’.”

De opbrengst van de Prowise VoetbalShirtWeek, die plaatsvindt in de week van 25 tot en met 29 mei, gaat naar Topsport For Life. Deze stichting begeleidt en coacht mensen met een levensbedreigende ziekte. Het doel is het verbeteren van de levenskwaliteit voor patiënten en hun omgeving. “In ons geval gaat het specifiek om mensen met ALS”, zegt Van Moorsel. 

Het aanvankelijke streefbedrag was 24.000 euro. Van Moorsel: “We begrijpen echter maar al te goed dat het in deze crisistijd heel moeilijk wordt om zoveel geld in te zamelen.”

De VoetbalShirtWeek wordt ook rechtstreeks geraakt door het coronavirus. Van Moorsel “Het grootste gedeelte van onze opbrengst bestaat uit het geld dat studenten inzamelen met spontane acties. Er waren deze maand heel wat barbecues en sponsorlopen gepland. Die gaan nu niet door. Dat geldt ook voor onze actiedag in mei. Wij hopen dat we deze activiteiten later dit jaar in november alsnog kunnen laten plaatsvinden. Als de omstandigheden het toelaten wordt dan de VoetbalShirtWeek 2.0 gehouden. De activiteiten in mei vinden online plaats.”

Ieder jaar groeit de belangstelling voor de VoetbalShirtWeek. Van Moorsel: “Het is moeilijk om precies te achterhalen, maar ik vermoed dat er vorig jaar zo’n duizend selfies zijn gemaakt. Dit jaar willen we een groter publiek bereiken.” Onder meer Jack van Gelder, Topsport for Life-ambassadeur Hans van Breukelen en andere (oud-)topvoetballers lieten op social media alvast hun favoriete shirt zien.

Van Moorsel: “De stichting Topsport for Life richt zich ook op Vlaanderen. Wij zijn dan ook erg blij dat we Jean-Marie Pfaff voor onze actie hebben kunnen strikken.” 

Met de WielerShirtWeek, dit jaar gestart door Rob’s broer Frank van Moorsel, is er inmiddels een heuse spin-off ontstaan. 

Door de QR-code op de sociale media-kanalen van de VoetbalShirtWeek te scannen kan er via een Tikkie worden betaald. Doneren is daarnaast mogelijk via een bankoverschrijving (IBAN NL51 RABO 0101.4629.80 ten name van VoetbalShirtWeek) of de betaallink op voetbalshirtweek.summacollege.nl