Gastelnaren kunnen aan de slag met nieuw gemeenschapshuis

Dit werd dinsdag duidelijk tijdens de commissievergadering van de Cranendonckse gemeenteraad. Tijdens de bijeenkomst, die voor het eerst digitaal plaatsvond, was er unanieme steun voor het burgerinitiatief waarbij een groep Gastelnaren het plan heeft opgepakt om zelf een nieuw gemeenschapshuis te realiseren. 

Door Roy de Leijer

Namens de initiatiefnemers liet Helmi Hendriks weten dat de inwoners van Gastel staan te popelen om de klus zelf te klaren. Hendriks: “Daarbij heeft er wel een verandering in denken plaatsgevonden. Het idee was eerst dat de gemeente samen met ons een nieuw gemeenschapshuis zou gaan neerzetten. Later is het een burgerinitiatief geworden en doen we het zelf.”

Het sportveldje bij basisschool ’t Lange en de huidige Schaapskooi is eerder op een soortgelijke manier gerealiseerd, stelt Hendriks.

“Wat is er nu mooier als we op dezelfde manier met De Schaapskooi aan de slag zouden kunnen gaan. Geef ons het geld en vertrouwen om voor Gastel iets moois neer te zetten, zodat we aan de slag kunnen én klaar zijn voor de toekomst,” aldus Hendriks.

De commissieleden hebben alle vertrouwen in een goede afloop van het burgerinitiatief. Het nieuwe gemeenschapshuis voorziet in een grote noodzaak, aldus Gastelnaar Jos Derks (Elan): “Het spreekt ons aan dat dit traject via burgerparticipatie is verlopen. Inwoners krijgen nu de ruimte en het vertrouwen om er iets moois van te maken. We kunnen dit signaal versterken door er een hamerstuk voor de raad van te maken.”

Derks kreeg onder meer bijval van Eric Peeters (CDA): “Wij vinden dat we dit voorstel moeten omarmen. Daarmee geven we een signaal af aan de initiatiefnemers. Wij laten hiermee zien dat we vertrouwen hebben in de uitwerking van het burgerinitiatief. Bovendien is het zo dat we het geld niet zomaar weggeven. Er zijn randvoorwaarden gesteld. Die zorgen voor voldoende borging.”

Jordy Drieman (VVD) noemde de nieuwe Schaapskooi een voorbeeld van een burgerinitiatief. Drieman: “Wij hadden het nieuwe gemeenschapshuis liever op een andere locatie gezien, maar het gaat erom dat de inwoners van Gastel tevreden zijn.”

Koen van Laarhoven (Cranendonck Actief!) bestempelde de nieuwe Schaapskooi als een mooi proefproject in het kader van de nieuwe weg die de gemeente in wil slaan op het gebied van burgerparticipatie. Hij hamerde wel op goed overleg met de omwonenden van het gemeenschapshuis. Van Laarhoven: “Een belangrijk punt van aandacht is dat dit overleg goed verloopt. Buurtbewoners krijgen waarschijnlijk te maken met een groter en drukker bezocht gemeenschapshuis.”

Hendriks onderschreef dat er bij de omwonenden nog best wel wat vragen leven. “Hierover zullen we met hen het gesprek moeten aangaan. Dat doen we samen met buurplatform Gastel”, aldus Hendriks, die niet verwacht dat de overlastsituatie na de nieuwbouw veel groter wordt.

De definitieve beslissing over het raadsvoorstel wordt over twee weken genomen in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 26 mei.