Nieuwe rubriek ‘Ken je Heem’

REGIO – De Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ brengt vanaf nu eenmaal per maand in samenwerking met HAC Weekblad de rubriek ‘Ken je Heem’. Iedere keer wordt er meer uitleg gegeven over een persoon, object of verhaal uit het Cranendonckse verleden. De deskundigen van de Heemkundekring brengen telkens interessante weetjes en feiten aan het licht. Deze keer: het Oorlogsmonument aan de Bergsestraat in Gastel. 

Ken je Heem 
Oorlogsmonument Bergsestraat Gastel
Drie Engelse militairen verongelukt

Op 8 november 1997 onthulden  Burgemeester J. Jorritsma van de gemeente Cranendonck en Leen Claes dit oorlogsmonument in Gastel.

Broer van Hal, voormalig ambtenaar van de gemeente Maarheeze, maakte het ontwerp. Hij was vijfdejaars student Monumentale Kunst aan de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten te Arendonk in België. Het ijzerwerk werd gemaakt door Clement Lastechniek van Gastel. Daarnaast zijn nog diverse andere personen betrokken geweest bij de totstandkoming van het oorlogsmonumentje.

Het monument herinnert  aan het zware ongeluk op 8 november 1944. Op die dag zouden op Gastel diverse militairen voor korte of langere tijd worden ingekwartierd. Het was dan ook een komen en gaan van militaire voertuigen. Zo bevond zich voor de boerderij van de familie Claes op het ‘Intje’ (nu Bergsestraat 4) een brencarrier (soort legervoertuig) met daarin drie militairen die daar zouden worden ingekwartierd. Dit voertuig reed achteruit en kwam voor het huis in een diepe sloot terecht. Door de aanwezige munitie en benzine explodeerde het voertuig en vloog het in brand. Door de explosie werden de drie militairen uit hun voertuig geslingerd. Twee van hen waren op slag dood. De derde is waarschijnlijk in het hospitaal in Sterksel overleden. 

Blijkbaar had de carrier veel munitie bij zich. Er ontstond flinke materiële schade. Alle ruiten in de buurt waren kapot. De boerderij van Frans Claes en een schuur van Bert van Meijl, gelegen tegenover Frans Claes, vlogen in brand en brandden volledig af. Ook de nabij gelegen huizen van Jan

Bergmans, Tieske Damen en Wed. Betje Vlassak-Hompes liepen schade op. Van bijna alle huizen in de buurt sneuvelden de ruiten. In de sloot was een ontzettend groot gat geslagen en nog lang daarna werd er overal in de omgeving munitie gevonden. Het ongeluk gebeurde ’s avonds rond een uur of acht. 

Bij de familie Claes had Nelleke Claes-Bakens al vijf kinderen naar bed gebracht. De boerderij met strooien dak vloog meteen in brand, waarbij ook koeien, varkens en het paard verbrandden. Vrij snel viel ook de muur van de voorgevel om, waaronder zich ook de kinderen bevonden. Wonder boven wonder kwam de hele familie er zonder kleurscheren vanaf. En wat nog meer bevreemding wekte, was het Mariabeeldje dat in de kamer stond. Dat was na de brand helemaal niet beschadigd. Het werd ongeschonden tussen het puin en de assen teruggevonden. Het staat nog steeds in de gevel bij de familie Claes in Gastel.

Zie website https://heemkundekringcranendonck.nl en volg ons op Facebook, Instagram of Twitter