Column Reisadviseur Riks de Jong 

De laatste weken werden er veel tegenstrijdige berichten met betrekking tot de reiswereld de media in geslingerd. Wat dan zeker niet helpt is onder meer het slecht voorbereidingswerk van journalisten, presentatoren en talkshow hosts. Vliegreis, vliegvakantie, reisbureau, reisorganisatie, lijndienst, chartervlucht, touroperator, vliegticket, pakketreis, luchtvaartmaatschappij, airline, hotelvakantie, boekingssite,… al deze termen worden in de media onwillekeurig gebruikt en laten uitschijnen dat alles onder 1 noemer valt.  De reisindustrie zit veel complexer in elkaar en elke tak van sport hanteert zijn eigen voorwaarden en heeft vooral haar eigen verantwoordelijkheden. 

Een klein voorbeeld ter illustratie: 12 landen in Europa hebben al ruim 2 maanden geleden afgesproken en goedgekeurd, dat geboekte vakanties omgezet mogen worden in Het Corona Voucher, een waardebon dus. Ter illustratie daarvan: er was afgelopen week een middelgrote reisorganisator ( Corendon vliegvakanties, niet te verwarren met Corendon Airlines of Corendon Dutch Airlines en meer) bij Beau op de Nederlandse TV, die illustreerde dat bij hun alleen al voor ruim 100 miljoen aan vouchers was uitgedeeld, en nog verschillende tientallen miljoenen zouden volgen. In het Nederlandse garantiefonds zit dit bedrag niet eens. Ik moet er niet aan denken dat bijvoorbeeld TUI, KLM, Transavia of velen van de ruim 700 georganiseerde reisorganisaties (lees touroperators, dus niet reisbureau`s) in Nederland en België nu ineens, na het uitkeren van de vouchers, het stevig herinvesteren in de 1,5 meter regels en het herstructureren van de bedrijfsvoering alles contant moeten verzilveren.  Ja, volgens de wetgeving, Europees en landelijk, is het verplicht om een niet geleverde dienst terug te betalen. In het verleden was dat in normale situaties meestal geen probleem. Als er een partij failliet ging dan dekte het garantiefonds de bij een reisbureau geboekte pakketreis. Ik kan jullie dus iets nieuws vertellen, er is in de hele wereld geen garantiefonds die ook maar een fractie zou kunnen dekken. Bij het faillissement van Thomas Cook, eind 2019, zat amper 17% in het garantiefonds voordat de pot leeg was (dit geld moet overigens nog bij de klanten binnenkomen). De overige 83% loopt via diverse rechtszaken en regeringsgaranties, dit zou nog jaren kunnen duren!  Ik weet niet wie van jullie de laatste 3 maanden onder een steen heeft geleefd, maar dit is GEEN normale situatie. Ik ga ervan uit dat iedereen die een vakantie heeft geboekt, dit met heel veel plezier heeft gedaan, daaraan verandert niets.  Wat is dan in het kort de situatie, de gesloten overeenkomst met betrekking tot de geboekte vakantie is in zijn geheel of gedeeltelijk (aan)betaald. Op een zeker moment volgt er al dan niet nog een restantbetaling. Afhankelijk van het samengestelde product, krijgt U een voucher/waardebon/reischeque ter waarde van het betaalde bedrag en deze  kunt U gebruiken om een nieuwe vakantie te boeken, lees dus boeken. U hoeft binnen de geldigheidstermijn niet al te vertrekken. In sommige gevallen geeft de reisorganisatie na 1 jaar ook het geld terug, ook als een gedeelte van het voucher wel gebruikt is voor een goedkopere geboekte vakantie.  Of zoals het er nu uitziet, de vakantie gaat in verschillende regio`s gewoon door! Heb je specifieke vragen, maak dan even een afspraak op een reisbureau en zorg dat de voorpret niet omslaat in aannames, horen van, volgens mij, ik dacht dat,..