Fotografe maakt raamportretten tijdens Corona 

HAMONT-ACHEL – Fotograaf Kelly Donné uit Hamont trok de afgelopen weken door de straten van Hamont om er prachtige raamportretten te maken van gezinnen in ‘hun kot’. In totaal zette ze, samen met haar dochter Nicky, zo’n 200 gezinnen op de foto. En nu de maatregelen weer versoepeld zijn staat er ook nog een ronde in Achel op de agenda. 

“De reacties die ik kreeg op dit initiatief zijn echt hartverwarmend. Veel mensen die echt blij en soms zelfs ontroerd waren omdat ze nu een foto hadden om te delen met familie en vrienden die ze zo moesten missen. Toch zalig om dit voor de mensen te kunnen doen en in deze moeilijke tijden een glimlach op hun gezicht te krijgen.” 

Het was de Ronde van Vlaanderen die werd uitgezonden op televisie op 5 april, die Kelly ertoe aanzette om zelf op ‘fotoronde’ te gaan. “Ik nam tijdens mijn dagelijkse wandeling foto’s van de spandoeken die de mensen massaal hadden opgehangen om de zorgverleners een hart onder de riem te steken, de witte lakens, de beren voor de berenjacht die georganiseerd was voor de kinderen,… en zo trok ik ook mijn eerste raamportret van een hond achter het venster.

 Ik hoorde dat een andere fotografe, uit het Antwerpse, was gestart met het maken van raamportretten. Aanvankelijk twijfelde ik of de mensen er wel op zaten te wachten om een aandenken te hebben van deze vreemde tijd, maar ik besloot om het toch aan te bieden en te kijken wat de reacties zouden zijn. Die waren positief en een week later, op 14 april, heb ik dan mijn eerste ronde gemaakt.” In totaal maakte Kelly 11 rondes door Hamont en zette ze ongeveer 200 gezinnen op de foto. De foto’s maakte ze gratis en iedereen kon en kan ze nu nog bekijken en gratis downloaden via haar Facebookpagina en de Facebookpagina van haar dochter. “Mensen vonden het leuk om voor de gelegenheid nog eens hun mooiste outfit uit de kast te halen. En ik hoorde dat kinderen na mijn bezoekje zelf fotograaf aan het spelen waren in de tuin. Leuk toch?” Nicky, de dochter van Kelly, ging ook vaak mee op pad. “Mijn dochter wilde al een hele tijd leren fotograferen met mijn oude camera. Nu we meer tijd hadden samen ben ik begonnen met haar stap voor stap lessen te geven. Hierbij hoorde dan uiteraard ook de nodige praktijkopdrachten om te oefenen wat ze geleerd had en hier waren de raamportretten ideaal voor. Net als ik vond ze het heel leuk om te doen, we genoten van de fijne gesprekken maar vooral van de lieve snoetjes van de kinderen.” Kelly werkt ook als opvoedster bij De Wiek in Hamont, een woonconcept waar mensen met een zware fysieke en/of niet aangeboren hersenletsel kunnen wonen. “De bewoners wisten natuurlijk dat ik raamportretjes maakte en wilde zelf ook eens graag op de foto. Met heel veel plezier heb ik voor hen een ronde gemaakt zodat ook zij een blijvende herinnering hadden aan deze tijd.”  

Ondertussen heeft Kelly de deuren van haar fotostudio weer geopend. “Dit is ook de reden dat ik ben moeten stoppen met de raamportretjes. Mijn job in de zorg, in combinatie met mijn job als fotografe zorgen ervoor dat ik onmogelijk op pad kan blijven gaan voor de raamportretten. Ik heb dan ook de aanvragen stopgezet. Wel staat er nog een ronde door Achel op het programma. Aangezien de maatregelen weer wat versoepeld zijn mag ik me nu weer wat verder van huis begeven en mag er ook in Achel gefotografeerd worden. Uit alle aanvragen die ik vanuit Achel ontving heb ik 10 straten geselecteerd, de straten met de meeste inschrijvingen. In het weekend van 16 – 17 mei zal Kelly, indien het weer het toelaat, op ronde gaan doorheen Achel. Er zullen dan nog ongeveer 100 gezinnen geportretteerd worden. De foto’s zijn te zien op de Facebookpagina’s: Kelly Donne Fotografie en op Pictures by Nicky. Wil je graag een fotoshoot boeken bij Kelly? Kijk dan op haar Facebookpagina voor meer informatie!