‘Het waarborgen van een veilige leeromgeving staat voorop’

BUDEL – Middelbare scholen in de regio zijn druk in de weer met de voorbereidingen voor de herstart van het fysieke onderwijs op 2 juni. Dat geldt ook voor het BRAVO College! in Budel.De persconferentie die premier Rutte dinsdag hield over de verdere versoepelingen van de coronamaatregelen bracht weinig nieuws voor schooldirecteur Ruben Barten.

Door Roy de Leijer – Foto’s Jos Meusen

Dat het organiseren van onderwijs op anderhalve meter afstand voor de nodige uitdagingen zorgt was ook al langer bekend. “Het waarborgen van een veilige leeromgeving staat voorop bij het openen van de schooldeuren. Wij zijn hier al een tijdje geleden mee aan de slag gegaan. Een werkgroep heeft een plan opgesteld. Er is onder meer met leraren en ouders gesproken. Ook hebben we ons oor bij andere scholen te luister gelegd”, vertelt Barten.

Hij noemt het in meerdere opzichten een goede zaak dat het fysieke onderwijs wordt hervat. Barten: “Ondanks wekelijkse een-op-een gesprekken is een gedeelte van onze leerlingen de afgelopen periode toch wat minder goed in beeld geweest. 

We zijn heel tevreden over het onderwijs op afstand, maar er zijn ook leerlingen die behoefte hebben aan wat meer structuur.”

Ook voor de vooreindexamenklassen is een herstart voor de zomervakantie wenselijk, stelt Barten: “Voor deze leerlingen is dit een belangrijke periode. Op school kunnen we ze beter monitoren. Wij willen bijvoorbeeld graag weten of er achterstanden zijn ontstaan. Daarnaast heeft de school voor veel jongeren ook een belangrijke sociale functie. Het is een plek waar ze elkaar kunnen treffen.”

Van de in totaal 330 leerlingen (inclusief de eindexamenleerlingen) van het BRAVO College! gaan er vanaf 2 juni bijna 270 terug de schoolbanken in 

De fysieke lessen worden gecombineerd met het online onderwijs van de afgelopen weken. Barten: “De structuur van het onderwijs op afstand laten we voorlopig bestaan. Het dagprogramma start voor iedereen online. Het biedt ons de tijd en ruimte om de leerlingen op school te laten komen.”

Het BRAVO College! kiest er voor om leerlingen wekelijks twee halve dagdelen naar school te laten komen. De leerlingenstroom wordt opgedeeld in twee groepen van ongeveer zestig scholieren. Een groep wordt verdeeld over de lokalen op de begane grond en de andere groep krijgt les op de eerste verdieping. Deze leerlingenstromen worden op school volledig van elkaar gescheiden. Dit wordt onder meer duidelijk gemaakt met behulp van looproutes, informatiezuilen en bordjes. Om tegemoet te komen aan de anderhalve-meter-maatregel zijn de lokalen ingericht voor maximaal negen tot elf kinderen. Verder komen er aparte ingangen en fietsenstallingen.

Niet de leerlingen, maar de docenten wisselen steeds van lokaal. Barten: “Dat hebben we gedaan zodat de leerlingen minder vaak hun werkplak hoeven te desinfecteren.”

Met het personeel heeft een goed gesprek plaatsgevonden, aldus Barten: “Ze kijken er naar uit om weer aan de slag te gaan met het fysieke onderwijs. Voor collega’s bij wie dit door hun leeftijd of thuissituatie wat gecompliceerder ligt zijn er genoeg werkzaamheden die thuis gedaan kunnen worden.”

De eindexamenleerlingen hebben door het afgelasten van de eindexamens een bijzonder laatste schooljaar. Barten: “Veel leerlingen weten nu al redelijk goed of ze wel of niet zijn geslaagd. Op 4 juni vindt de officiële bekendmaking plaats. Het is jammer dat de traditionele eindexamengebruiken niet doorgaan. We zoeken daarom naar een andere enigszins ludieke invulling.”