Voor elkaar Voucher(s), samen door de crisis

REGIO – Riks de Jong van Reis en Adviesburo Riks de Jong Travel XL in Budel brengt iedere week informatie over de ontwikkelingen in de reiswereld nu we te maken hebben met het Coronavirus. “Samen door de crisis betekent in mijn ogen: samen met onder meer de regering, de Europese Commissie, de garantiefondsen, de verzekeraars, de banken, de belastingdienst, de pensioenfondsen en uiteraard de consument. Er moet een duidelijke structurele oplossing komen, die eventueel tot in het oneindige een oplossing biedt, en bij herhaling meteen uit de kast kan worden getrokken zonder verder in- of extern overleg. 

Ik heb een oplossing voor een totaalsysteem van het voucherdebakel. Horeca, theaterwereld, formule 1 ( 2-3-4- E), vakanties, vliegtickets, overtochten, camperhuur, huurauto, parkeerplaats, festivals, Olympische spelen, seizoenskaarten,… Dat moet toch vrij eenvoudig verantwoord en vertrouwd in te dekken zijn? Laat al die individuele takken met rust, stop daar geen maanden en weken vergadertijd in, we hebben al te veel politieke partijen, daar komen we toch niet op korte termijn over uit. Wil je een goede, controleerbare en veilige oplossing, zonder ook maar iemand te benadelen dan moet je NIET de, zoals ik het hierboven vermelde, takken aanpakken maar bij de wortel beginnen. 

Want het draait allemaal om geld, wat er op dit moment dus eigenlijk niet is. Hoezo niet is? Waar zit het geld, juist ja, bij 7 van de hierboven genoemde “samenwerkers” die hebben beloofd om coulant om te gaan met uitkeringen en kredieten. De oplossing om iedereen verantwoordelijkheidsgevoel te laten bijdragen aan de oplossing van een garantiesysteem voor het vouchersysteem begint bij de wortel de consument zelf. 

1. De consument gaat met zijn hele stapeltje vouchers naar zijn eigen bank, of opent een nieuwe CORONA-rekening bij een andere bank.
2. De bank controleert en valideert het totale voucherpakket, (wat nog kan groeien)
3. De vouchers worden aan de bank gesedeerd, maar blijven bij de klant.
4. De bank geeft een krediet aan de klant met minimale rente over het totale voucher bedrag.
5. De staat dekt dit krediet af voor de bank, zoals ze nu ook voor de ondernemers doen.
6. De belastingdienst maak de kosten/rente van het CORONA-rekening aftrekbaar.
7. Alle vouchers die er na de verloopdatum nog liggen worden door de bank geind bij de desbetreffende leverancier, dit geeft korte lijnen, vertrouwen en ervaring.
8. De consument beschikt dan dus acuut over zijn geïnvesteerde gelden.
9. De verstrekkers van de vouchers worden dus geprikkeld om deze zo aantrekkelijk mogelijk te maken met bonussen en extras, indien mogelijk.

Als we alle vouchers die er op dit moment in omloop zijn ten gevolge van de huidige crisis bij elkaar optellen, dan is dat een schijntje voor bovenstaande partijen om in te dekken. Het mooie aan deze regeling is, dat de consument die het echt het hardste nodig heeft en met een positief gevoel de aanschaf heeft gedaan, niet met allerlei kunstgrepen, communicatiestoornissen en tijdverlies te rade hoeft bij de leverancier(s). Nee, die kan eenvoudig naar haar eigen bankinstelling, en als het goed is, zouden die een eenvoudig systeem kunnen optuigen om dit alles vlekkeloos te verwerken. Zolang de vouchers binnen de geldigheidsdatum bij de consument zijn, kunnen deze gebruikt worden tegen de geldende voorwaarden. Is de geldigheidsdatum verlopen, dan kan de bank ze incasseren, claimen en het Corona-krediet van de klant verlagen of zelfs elimineren. Mocht de klant binnen de geldigheidstermijn en de vouchers hebben verbruikt, en het krediet niet af hebben gelost, dan zou de bank daar een redelijke boeterente op kunnen zetten of niet, als het over zou gaan in een andere kredietvorm. 

Het mooie aan deze oplossing is, dat het bestede geld acuut weer besteedbaar is voor de consument die op haar beurt de ( lokale ) ondernemers weer kan bezoeken. Misschien worden we zo weer eens op de feiten gedrukt dat het niet allemaal vanzelfsprekend is wat we in 75 jaar vrijheid hebben verworven. Daar is hard voor gestreden en nog veel harder voor gewerkt door onze  voorouders. laten we nu samen strijden tegen het virus en keihard samenwerken om ook deze slag te winnen.”