BAIV verhuist naar Nederweert

MAARHEEZE/NEDERWEERT – British American Infantry Vehicles (BAIV) verhuist naar Nederweert. Op 1 juli opent het bedrijf de deuren van het nieuwe onderkomen op bedrijvenpark Pannenweg. Eigenaar Ivo Rigter sr. ziet op de nieuwe locatie meer mogelijkheden om verder te groeien.

BAIV was vanaf 2012 gevestigd op bedrijventerrein Het Rondven in Maarheeze. Daar groeide het bedrijf de laatste jaren echter uit zijn jasje. 

De voorbereidingen voor de verhuizing naar de nieuwe locatie in Nederweert zijn op dit moment in volle gang. De eerste historische tankonderdelen staan al bij de nieuwe hal ‘geparkeerd’. BAIV-eigenaar Ivo Rigter sr.: “Vanaf de tweede week van juni starten we met de daadwerkelijke verhuizing. Op 1 juli beginnen we op de nieuwe locatie.”

In haar zoektocht naar een geschikte locatie heeft BAIV een omzwerving door de wijde regio gemaakt. “Uiteindelijk zijn we in Nederweert terechtgekomen. Het gebouw is zo goed als nieuw”, aldus Rigter, die jaren geleden uit hobby begon met het restaureren en verzamelen van historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. In 2012 werd er gekozen voor een meer professionele opzet en zag BAIV het levenslicht. 

Het nieuw leven inblazen en het conserveren van Amerikaanse en Britse oldtimers uit de Tweede Wereldoorlog voor het nageslacht was daarbij het uitgangspunt.

Het wagenpark heeft zich inmiddels wat verbreed. “Aanvankelijk hielden we ons vooral bezig met het restaureren van historische voertuigen uit de periode 1940-1945. Vanuit de Verenigde Staten is er op dit moment echter veel vraag naar voertuigen uit de jaren 50, 60 en 70, waarin er oorlogen woedden in Korea en Vietnam. Voor ons maakt dit het werk wat uitdagender. Het sluit ook perfect aan bij de opzet van BAIV. We zijn namelijk ook een leerwerkbedrijf.”

In de werkplaats in Maarheeze werken nu nog veertien medewerkers aan het opknappen van oude militaire voertuigen, die vaak als een onherkenbaar wrak arriveren. Als het aan Rigter ligt krijgt het team in Nederweert snel versterking van nieuwe collega’s.

De nieuwe restauratie- en onderhoudswerkplaats in Nederweert is bijna 1100 vierkante meter groot en daarmee aanzienlijk groter dan het onderkomen in Maarheeze. “We kunnen gebruik maken van afzonderlijke ruimten, zoals een kantoor en bibliotheek. Daarnaast is er een ruim buitenterrein.”

Ook de indeling van het nieuwe onderkomen is een stuk praktischer. Rigter: “De hal in Maarheeze had maar één grote haldeur, nu hebben we er vier.” Het is ook iedere keer weer een spannend moment als een tank of pantservoertuig de hal uitrolt. Er zitten duizenden uren werk in het restaureren van een voertuig. “Maar dan weet je nog niet of alles naar behoren werkt. Daarvoor moeten wij eerst een testrit maken. Gelukkig kunnen we hierbij rekenen op medewerking van Defensie”, aldus Rigter, die benadrukt dat al het wapentuig onklaar is gemaakt.

BAIV werkt in opdracht van musea en voor particulieren die echt willen rijden met een tank, pantserwagen of verkenningsvoertuig. Ondanks de coronacrisis zit BAIV vooralsnog niet om werk verlegen. “Op dit moment kunnen we nog anderhalf jaar vooruit”, zegt Rigter.

Tanks uit de Tweede Wereldoorlog wekken niet alleen de interesse van verzamelaars, maar ook die van beleggers. Ook in coronatijd, aldus Rigter: “Gemiddeld stijgt een tank ieder jaar tien tot vijftien procent in waarde.” 

Wie interesse heeft in deze niet-alledaagse belegging moet wel een flink gevulde portemonnee meebrengen. Een beetje antieke tank kost namelijk al snel enkele tonnen.

Op 21 november houdt BAIV van 10.00 tot 17.00 uur een open dag op de nieuwe locatie in Nederweert.