Rondje tuin en natuur met Gert-Jan in juni

De zomer komt naderbij. Het afgelopen voorjaar was zeer zonnig, de natuur snakt naar water. Het waterpeil van beken en plassen zakt snel. Zoetwatervissen hebben hun eieren gelegd. Uitgekomen visjes zwemmen in grote scholen en worden regelmatig belaagd door vissen als baars, snoek en snoekbaars. Soms springen de visjes zelfs boven het water uit als ze aangevallen worden. Veel jonge vogels hebben ondertussen hun veilige nest verlaten en moeten zich zien te redden in de soms harde natuur. Zo gauw ze een beetje denken te kunnen vliegen gaan ze de wijde wereld in. Het vliegen gaat hun echter nog niet zo goed af en vaak zitten ze dan op de grond naar hun ouders te roepen om voedsel. Wandelaars vinden regelmatig jonge vogels en nemen deze mee naar huis. Verontrust wordt contact opgenomen met de dierenbescherming of dierenambulance. Veel jonge vogels komen terecht in een vogelopvangcentrum. Vogelasiels zitten deze maand vol met jonge nestverlaters, die er misschien zielig uitzien, maar toch gevoerd worden door de oudervogels als u ze met rust laat. Gewonde vogels mag u wel altijd aanmelden natuurlijk. Door het droge weer moet de tuin regelmatig gesproeid worden. De jonge plantjes hebben veel water nodig en dat krijgen ze ook, want anders is alle moeite voor niets geweest. Onze groentetuin doet het bijzonder goed dit jaar, de bonen kwamen wel pas na 3 weken boven de grond. Peulen en erwten zijn al ongeveer 100 cm hoog, de aardappels al een paar keer aangeaard. Kervel, paksoi, broccoli, peterselie, ui, prei, allen groeien fantastisch. Nog even en dan worden de eerste aardbeien geoogst. We hadden dit jaar zeer goede compost, onze 3 kunststof bakken van het recyclepark, zijn het hart van de groentetuin. 2 keer per jaar wordt de boel omgegooid en verhuist iedere hoop een bak op. Voor de Cyclamen en Helleborussen is een speciale container met alleen maar bladafval. Dit is al na een half jaar verteerd en wordt binnenkort tussen de planten gestrooid. Het gazon heeft behoorlijk geleden van het droge en warme weer. Wie niet regelmatig gesproeid heeft, zit nu met een grasmat vol met verdorde plekken. Onze grasmat vertoont echter ook diverse kale plekjes waar onze hond Milou haar plasjes gedaan heeft. Een regelmatige bemesting van uw gazon is zeer belangrijk. We maaien en voeren iedere keer weer af, maar bemesten wordt meestal vergeten. Voeding in de vorm van een organische bemesting zorgt voor een gezonde grasmat. Kunstmest spoelt vaak uit, organische mest verteert zeer langzaam en geeft de voedingsstoffen langzaam af. Uw tuincentrum kan u hierover goede informatie verstrekken. Bemesting van eenjarige balkonplanten wordt ook vaak vergeten. Door het regelmatig verwijderen van uitgebloeide bloemen garandeert u zich van een langere bloei. Goed water geven en natuurlijk op tijd de planten van een goede voeding voorzien, zorgt ervoor dat u de hele zomer kunt genieten van een rijke groei. Juni is een geschikte maand om uw kamerplanten te verpotten. De groei is er na een aantal jaren uit, bladeren zijn niet meer frisgroen, vaak met vlekken. Soms is de potgrond helemaal wit uitgeslagen en is alle beschikbare ruimte in de pot, gevuld met wortels. Rottende, bruine en zwarte wortels worden met een scherp mes afgesneden. De plant goed gieten en zij kan er weer een hele tijd tegen. Zet uw kamerplanten eens buiten, tijdens een regenbuitje. Het stof regent er allemaal af en ze zien er weer helemaal glanzend uit. Vogels en dieren weten water in de tuin te waarderen. Bij de beek in onze tuin is het een komen en gaan van vele vogels. Sommigen krijgen er niet genoeg van en duiken meermalen in het water. Helemaal doorweekt worden de veren gepoetst in de Japanse esdoorn boven de beek. Maak ook de waterbakjes regelmatig schoon, anders worden ze een bron van bacteriën. Onze bloemenweide is een fraai kleurenpalet geworden, klaprozen, korenbloemen, phacelia, klaver en vele anderen zijn een waardevolle bron van stuifmeel en nectar. Hommels en bijen vliegen af en aan, de koningin der vlinders is al weer op bezoek geweest, de koninginnenpage, onze grootste vlinder. Onze rozen houden wel van het warme weer, ze bloeien volop deze maand. Wel regelmatig controleren op bladluizen. Knoppen verwijderen en regelmatig mest doet wonderen. Geniet van de komende zomeravonden. Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu.

Blijf gezond en tot ziens in juli.
Groetjes Gert-Jan