Zuring

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

WEERTERHEIDE – Zuring kleurt het groen grasland rood en is een vaste plant en bloeit met prachtig rode pluimen in de maanden mei en juni. De zaden van alle soorten zuring worden graag gegeten door onze vogels. Zowel in halfrijpe als rijpe vorm. De plant bevordert de rode, gele en groene kleur in de bevedering van de vogels, dit komt door de caroteen die de plant bevat. Ook is zuring samen met andere zuringsoorten een belangrijke waardplant voor vuurvlinders. Veldzuring, en andere zuringsoorten, werden in het antieke Egypte en bij de oude Grieken als wilde groente gegeten. De oude Romeinen aten veldzuring bij vetrijke maaltijden om het vet beter te kunnen verteren. In de oudheid at men veldzuring om scheurbuik, door een tekort aan vitamine C, te voorkomen. In de Middeleeuwen werd het blad van veldzuring gebruikt om er  roomboter in te verpakken.