Nieuwe schoolvisie voor basisschool De Horizon 

HAMONT – Vanaf volgend schooljaar lanceert basisschool De Horizon, gelegen aan het Koleneind in Hamont, een gloednieuwe visie voor het schoolbeleid. De school wordt namelijk een ‘gezondheidsschool’. Directeur Ria Lauwers: “We gaan nog meer inspelen op de fysieke, mentale en sociale gezondheid van onze kinderen én het personeel.” De lancering van dit nieuw concept gaat gepaard met een naamsverandering en een kersvers logo. 

Al vanaf de start van het schooljaar 2019-2020 is er werk gemaakt van deze nieuwe schoolvisie. Ria Lauwers: “Op pedagogische studiedagen, tijdens vergaderingen en ook gedurende de corona-periode heeft het schoolbestuur samen met het hele team de complete visie en de focus- en actiepunten die hierbij horen op punt gezet. We willen een school waarin ‘gezondheid’ centraal staat, een overschrijdend thema dat van belang is voor iedereen, ongeacht leeftijd, religie,…” Basisschool De Horizon behoort tot het GO! Onderwijs (Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap) en de directie en het team waren vrij om zelf een invulling te geven aan de nieuwe visie. “De neuzen van het team stonden wat betreft het thema meteen in dezelfde richting. Samen hebben we veel tijd besteed om alles op punt te zetten. De focus ligt op de mentale, fysieke en sociale gezondheid van de kinderen. Hiermee laten we weten dat zaken zoals voldoende water drinken, sociale activiteiten, muzische vorming,… belangrijk zijn voor ons en voor onze kinderen. Maar ook het extra stimuleren van lezen, het meer bezig zijn met de gevoelens van onze kinderen en het personeel,… zijn dingen die een prominente plaats hebben in dit nieuwe beleid. De manier waarop we dit in uitvoering gaan brengen verschilt uiteraard per klas. Er staan al heel wat activiteiten op punt, maar dit wordt de komende periode nog verder uitgewerkt. De kleuters gaan werken rond het boekje ‘Felix zoekt geluk’ van Leo Bormans, waardoor de kinderen actief aan de slag gaan met hun emoties, hun fantasie,… In de lagere school zullen er onder andere meer uren per week vrijgemaakt worden voor sportactiviteiten en muzische vorming, er zal regelmatig buiten les worden gegeven en bijzondere dagen worden extra in de kijker gezet zoals de dag van de sportclub, dierendag, dag van de verdraagzaamheid,… 

En ik kan ook al verklappen dat we een Gezondheidsweek gaan organiseren met leuke, leerzame activiteiten voor de kinderen. Allemaal om zo onze visie nog beter over te brengen.”

De leerkrachten en het team van De Horizon nemen ook de laatste weken van dit schooljaar nog mee om het concept van ‘gezondheidsschool’ alvast te implementeren in de klaslokalen. “Onze leerkrachten gaan hier inderdaad al mee aan de slag. Zo zijn er verschillende filmpjes gemaakt om zo de kinderen warm te maken voor dit concept. En ook leuk is dat de kinderen nauw betrokken zullen zijn bij het kiezen van de nieuwe naam voor de school. Hierover zullen ze de komende weken geïnformeerd worden. Ik ben alvast benieuwd welke naam er uit de bus zal komen!” 

Deze visie in combinatie met een nieuwe naam en een fris logo zal ervoor zorgen dat de school bij aanvang van het nieuwe schooljaar, een volledig nieuwe start neemt. “Dit neemt natuurlijk niet weg dat wij het warme, hartelijke karakter van onze school hoog in het vaandel blijven dragen. En de kleinschaligheid heeft als voordeel dat we elkaar kennen, snel kunnen inspelen op vragen van ouders en veel aandacht voor de kinderen kunnen hebben. Alle personeelsleden blijven zich hiervoor engageren,” besluit Ria. 

Wie graag meer informatie wenst over de school, of graag zijn of haar kind wenst in te schrijven mag altijd een afspraak maken via tel.0032 11 445334 of stuur een mailtje naar directie@bs-dehorizon.be Kijk ook eens op www.bs-dehorizon.be voor meer informatie.