Grote bladsnijder

REGIO – Deze ‘grote bladsnijder’ is een behangersbij die je in je eigen tuin kunt waarnemen. In deze benamingen zit de werkwijze van deze solitaire wilde bij verwerkt. Deze bij snijdt namelijk met zijn kaken mooie ronde of ovale stukjes blad van struiken of bomen. Als je dat ziet weet je dat een bladsnijderbij actief is geweest. De bij vervoert het stukje blad onder haar lichaam (zie foto). Met deze blaadjes behangt de bij vervolgens zijn nest (bijvoorbeeld in stengels of gaten in een bijenhotel), als het nest klaar is sluit zij het nest met stukjes blad af die je dan soms een beetje ziet uitsteken. Veel wilde bijen verzamelen stuifmeel op hun 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

poten, deze soort doet dit op de onderkant van haar achterlijf dat er dan mooi gekleurd en bepoederd uitziet. 

Tekst en foto Wiel Zentjens