Van Achel naar Wallonië om 20.000 wijnstokken te planten

ACHEL – De media hebben het er regelmatig over: de wijnbouw is in opmars in België. Vorig jaar werd een project gestart om op 4,5 ha leemgronden in het Land van de Vesder, niet ver van Verviers, een wijngaard aan te leggen. Kwaliteit, zowel tijdens het werk “op het veld” als bij het maken van de wijnen, staat daarbij bovenaan. Chris Engels uit Achel is de initiatiefnemer van dit project en eigenaar van de wijngaard. 

Vorig jaar werden op een eerste terrein van 3 ha al zo’n 14.000 druivenstokken geplant. Er werd gekozen voor klassieke druivenrassen (Pinot Noir, Pinot Gris, Acolon en Auxerrois), waarmee in topgebieden als de Bourgogne en de Elzas al honderden jaren kwaliteitswijnen worden gemaakt. En … het mag raar klinken … maar de klimaatverandering helpt ondertussen meer dan een handje om deze druivensoorten ook hier goed rijp te krijgen. De keuze voor kwaliteit betekent trouwens dat het nog tot 2022 zal duren voor de eerste witte én rode wijnen onder de naam Vinadis gebotteld zullen worden. Ook voor het tweede terrein van 1,5 ha, werden de druivenstokken ruim een jaar geleden in het zuiden van het Groothertogdom Luxemburg, niet ver van Schengen, in de kweek gezet. Dus ook in Corona-tijden moest er nu geplant worden. 

Maar met 4 man op een terrein van 1,5 ha was het niet echt een probleem om de Corona-richtlijnen te volgen. 

Deze keer werd gekozen voor Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Voor een wijnliefhebber een duidelijke hint naar het soort wijn dat we hiervan gaan maken. De Champagnestreek staat vol van deze 3 druivenrassen. De 6000 planten op deze 1,5ha moeten dan ook druiven leveren voor schuimwijn die, zoals dat dan heet, op traditionele wijze gemaakt zal worden. Het GPS-gestuurd planten was trouwens echt indrukwekkend. Om 7 uur ’s ochtends een uur lang met de tractor over het veld gereden om te passen, te meten, de GPS-signalen te vertalen in logische plantlijnen en te discussiëren over de noord-zuid lijn en de hellingslijn die bijna, maar niet helemaal, samenvielen. Rond 8 uur vertrok het circus: GPS-gestuurd dus, met 2 meter tussen de rijen en 1m tussen de stokken in de rijen. En 1 meter is dan ook echt 1 en niet 1,01 meter. En de 2 meter blijft ook over de hele lengte van de rijen 2,00 meter. De start voor het maken van witte, rode én schuimwijnen is alvast succesvol verlopen.

Foto: Chris (rechts) samen met enkele medewerkers van een firma, gespecialiseerd in kweken en planten van deze druivensoorten.