Archeologisch onderzoek zorgt voor nieuwe inzichten

BUDEL – Het archeologisch onderzoeksbureau Archol uit Leiden heeft bij graafwerkzaamheden op het oude terrein van de Budelse Drukkerij en installatiebedrijf Rutten in Budel sporen gevonden die duiden op de aanwezigheid van een middeleeuws boerderijcomplex.

Door Roy de Leijer 

Voordat er op het terrein, dat ligt in het verlengde van de Hanendijk, zes woningen mogen worden gerealiseerd moet er eerst archeologisch onderzoek worden verricht. Nadat eerder dit jaar een proefgleuvenonderzoek al hintte op een bijzondere archeologische vondst is Archol vorige week gestart met graafwerkzaamheden op het perceel.

De donkere verkleuringen in de bodem die daarbij zijn blootgelegd duiden er volgens projectleider Sander van Hakvoort op dat er in de middeleeuwen zeker twee gebouwen op de nieuwbouwlocatie hebben gestaan, een grote boerderij en een bijgebouw. Ze dateren uit de twaalfde en dertiende eeuw. Dit blijkt onder meer uit de gevonden aardewerkscherven. 

Verder zijn er sporen gevonden van een waterput en een dubbele greppel.

Volgens Jan Jakobi van heemkundekring De Baronie van Cranendonck heeft het onderzoek gezorgd voor nieuwe inzichten bij de ontstaansgeschiedenis van Budel. Voorheen werd gedacht dat er pas in een latere periode voor het eerst op deze plek is gebouwd. “We altijd gedacht dat het destijds landbouwgebied was”, aldus Jakobi, die daarmee wijst op het belang van archeologisch onderzoek. 

Foto’s Jos Meusen