IJsvogelvlinder

REGIO – De kleine ijsvogelvlinder kun je in verschillende gebieden in onze omgeving zoals Lozerheide, Buulderbroek en Weerterbos aantreffen. Vooral dus in wat nattere gebieden zoals broekbossen en langs beken, ook het gebied waar je de mooie ijsvogel kunt spotten.

Tekst en foto Wiel Zentjens

De vlinder doet het goed en herstelt van een sterke achteruitgang in de negentiger jaren. Langs open bosranden zie je deze vlinder ofwel hoog in de bomen vliegen, zoekend naar een partner of laag bij de grond op  bijvoorbeeld bramen. Drinken doen ze ook wel op de grond. En kijk als het kan ook naar de onderkant van de vleugels van deze 

vlinder, deze zijn heel mooi getekend. Noodzaak is dat er ook kamperfoelie groeit dat is namelijk de waardplant voor de rups  van de kleine ijsvogelvlinder. Deze rups overwintert waarna in juni de vlinder verschijnt.

Tekst en foto Wiel Zentjens