Nieuwe mijlpaal voor Herenboeren De Groote Heide

Het houden van een feestje in coronatijd vergt de nodige creativiteit en aanpassingsvermogen. Dat ondervond ook Herenboeren De Groote Heide het afgelopen weekend bij de officiële opening van de Herenboerderij in Soerendonk. Na de officiële opening door de Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel werd er vanwege het virus niet één feestje gehouden, maar liefst elf.

SOERENDONK – Samen met Wytse de Jong, voorzitter van Herenboeren De Groote Heide, onthulde de Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel zaterdag de naamzuil van Herenboeren De Groote Heide. Dit gebeurde aan de rand van de boomgaard op landgoed De Baronie van Cranendonck.

Door Roy de Leijer 

De opening was aanvankelijk gepland voor het begin van de lente, maar moest worden uitgesteld na de corona-uitbraak. Inmiddels zijn de eerste groenten al van het land en begint de boerderij steeds meer vorm te krijgen. 

De Jong sprak van een nieuwe mijlpaal in het nog maar korte bestaan van Herenboeren De Groote Heide, waarvoor de eerste aanzet in maart 2019 werd gegeven tijdens een informatieavond van GezondDorp Leende. 

Daarna was het woord aan de burgemeester en wethouder Frans Kuppens van de gemeente Cranendonck. Zij verwelkomden de Herenboerderij als het eerste concrete initiatief dat is geland in het natuurgebied rondom het Kasteeltje Cranendonck. Verder zijn er onder meer plannen voor een belevingstuin, camper-camping, restaurant en een opleidingscentrum voor jonge paarden. Ook moet De Baronie het startpunt moet worden van een heksenroute door de regio.

Van Kessel: “Vanuit natuurinclusief ondernemerschap wordt in dit gebied vorm gegeven aan een vitale samenleving. Dit initiatief lijkt daar perfect in te passen.” Kuppens vult aan: “Samen met de andere initiatiefnemers wordt er een overkoepelende coöperatie gevormd. We zijn met iedereen in gesprek, zodat alle puzzelstukjes straks in elkaar passen.”

Voor veel plannen moeten het bestemmingsplan worden gewijzigd. Kuppens: “Ik verwacht dat we dit aan het einde van het jaar gereed hebben.”

Het coronavirus heeft vooralsnog niet gezorgd voor vertraging bij het uitwerken van de plannen. “Wel heeft het onderwerp de aandacht van de verschillende initiatiefnemers. Bij hen leeft vooral de vraag: wat als de crisis langer aanhoudt”, aldus Kuppens. Hij verwacht dat het IVN Cranendonck de eerstvolgende initiatiefnemer is die start met het uitrollen van haar plannen op het landgoed. 

De snelheid waarmee Herenboerderij De Groote Heide is gerealiseerd was ook Geert van der Veer, voorzitter van Herenboeren Nederland opgevallen. Hij overhandigde De Jong een bats, waarmee normaal gesproken op symbolische wijze de eerste schop de grond in gaat. Van der Veer: “Op iedere Herenboerderij staat een Kip-caravan, maar er zijn ook verschillen. De groenten worden hier bijvoorbeeld op een nieuwe manier geteeld. Daarom zou ik hier graag een paar excursies willen organiseren.”

Inmiddels verspreidt het fenomeen Herenboeren zich als een olievlek over Nederland én België. Van der Veer: “In totaal zijn er dertig Herenboerderijen in ontwikkeling of reeds geopend. Inmiddels zijn er acht herenboeren in bedrijf. Dit jaar worden er zes nieuwe boerderijen in gebruik genomen. In Antwerpen zijn we bezig met de eerste Vlaamse Herenboerderij.”

Na officiële openingshandeling startte het tweedaagse openingsfeest. Om de festiviteiten corona-veilig te laten verlopen gebeurde dit in 11 groepen van telkens maximaal 30 personen. Aan het einde van het programma lag voor alle leden de oogst van de week klaar om mee naar huis te nemen.

Voor de productie van verse groenten, fruit, eieren en rund-, varkens- en kippenvlees pacht Herenboeren De Groote Heide landbouwgronden rond Kasteeltje Cranendonck in Soerendonk. De coöperatie telt inmiddels 158 leden uit onder meer Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en Eindhoven. Meer info: degrooteheide.herenboeren.nl