Kogelstoter Max Vlassak stopt met atletiek 

HAMONT-ACHEL – Max Vlassak uit Achel heeft bekendgemaakt dat hij stopt met atletiek. In februari dit jaar behaalde hij nog een gouden medaille in de categorie kogelstoten tijdens de Belgische Kampioenschappen indoor atletiek. “Een weloverwogen beslissing,” aldus Max. “De combinatie van sport en werk begon het laatste jaar flink door te wegen.” 

“Ik ben werkzaam in Geleen waar ik als chemisch operator in 5 ploegen werk. Vaak was het dan naar huis rijden en vervolgens trainen in Sittard, Lanaken of Neerpelt. Dit waren flink wat kilometers, na anderhalf jaar stonden er al 56000 kilometers op de teller. En dan zijn de kilometers van en naar wedstrijden nog niet meegeteld want mijn ouders reden dan.” Vorig jaar gaf Max al toe aan zijn ouders dat de vele kilometers een weerslag hadden op zijn motivatie. En die was toch wel nodig om 6 dagen per week alles te geven tijdens de krachttraining, fitness en technische oefeningen. “Op het gebied van kogelstoten heb ik er hier in België alles eruit gehaald en toen ik vernam dat het Europees atletiek in Portugal niet doorging, was de motivatie pas echt ver te zoeken. Vandaar de beslissing om volledig te stoppen,” legt Max uit. De topsport heeft ook fysiek zijn sporen nagelaten. “Ik heb drie operaties gehad aan mijn elleboog en sommige blessures zijn blijvend. Maar na 10 jaar sporten op het hoogste Belgische niveau, kan ik toch wel tevreden terugkijken. De mooiste prestatie is er eentje die niet veel mensen zouden verwachten, maar blijft toch het behalen van een bronzen medaille als eerstejaars scholier in Moeskroen. Ik was geselecteerd voor het Belgisch kampioenschap met mijn persoonlijk record van 13,50 meter maar met mijn laatste stoot verbeterde ik dat met meer dan 1 meter, naar 14,81 meter. En dat was goed voor brons!  Heel onverwachts stond ik toen op het podium en dat was ook het moment dat we beseften dat nog meer in het verschiet lag voor mij.” Uiteraard is Max ook trots op zijn behaalde titels met als top twee keer Belgisch kampioen Beloften en één keer Belgisch Kampioen dit jaar bij de Elite in alle categorieën. Tijdens de coronacrisis viel het trainen, de wedstrijden, de fitness,… allemaal stil. Ook zijn persoonlijke trainer, de Nederlander Ronald Becker, mocht de grens niet meer over. Wel werden er trainingsschema’s per mail gestuurd, maar gezien het gebrek aan controle of correctie en het feit dat er na twee weken alweer een blessure viel deed de motivatie van Max nog meer dalen. “Al deze elementen samen hebben me doen besluiten om ermee te stoppen… Het is een prachtige periode geweest, en ik hou er tal van geweldige vriendschappen en herinneringen aan over. Maar nu is het tijd om te genieten van mijn vrije tijd na mijn werk. En ik wil via HAC Weekblad graag alle supporters uit de regio van harte bedanken voor alle aanmoedigingen en gelukswensen gedurende de afgelopen 10 jaar. Het doet heel veel wanneer je weet dat je supporters achter je staan!”