Rondje tuin in juli met Gert-Jan

REGIO – We hebben de langste dag alweer achter de rug. Het aspergeseizoen is ten einde. Ze smaakten heerlijk die van de Kleine Haart. Door de overvloedige regenval in juni is alles zeer weelderig gegroeid. Op sommige plaatsen was er serieuze wateroverlast. Maar na regen kwam zonneschijn met temperaturen boven de 30 graden. Veel bloemen op lange stengels welke niet gesteund worden, vallen om. Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, ook wel aangeduid als ‘Annabelle’, is een Hortensia met prachtige, grote witte bloemtrossen, die vaak, zwaar van de regen, zelfs de grond raken. De harde regen, soms gepaard met hagel, maakt een einde aan de bloemenpracht van vele planten in de border. Het onkruid is niet te stuiten lijkt wel. Een weekje niet wieden kan eigenlijk niet, maar soms ontbreekt de zin. De vakanties komen eraan. Wie verzorgt er voor uw bloemen en planten tijdens uw afwezigheid? Of de dieren, vogels en uw vissen te eten geeft. Met de vakantie voor de deur zijn huisdieren bij sommige mensen helaas overbodig. Gelukkig zorgen de meesten wel op tijd voor een vertrouwde verzorger. Wie zijn planten aan een automaat toevertrouwd, wordt aangeraden om deze tijdig eerst uit te proberen. De vissenverzorger wordt uitgelegd dat hij of zij niet te veel mag voeren. Regelmatig controleren op dode dieren en eventueel water toevoegen bij verdamping. De eerste hagen hebben we voorzichtig lichtjes gesnoeid, hier en daar hadden we huurders. Het snoeisel van de beukenhaag wordt gecomposteerd in een aparte container, speciaal voor mijn Cyclamen. Als in juni het zaad geoogst is, wordt de kale grond in de Cyclamen tuin voorzien van een laagje bladcompost. Deze maand verschijnen de eerste bloemstengels van Cyclamen hederifolium. Roze en witte bloemen sieren de kale grond voordat de fraaie bladeren verschijnen. Binnenkort tijd verschijnen de bloemen en bladeren van meerdere soorten die een tijdje ondergronds gegaan zijn, om de droge tijd te omzeilen. Met de komst van de vele regenbuien komen de planten weer tot leven. Bomen en struiken hebben zich al voorbereid op de komende winter en voorjaar, we zien dat er nieuwe blad- en bloemknoppen gevormd zijn. We hadden veel broedende vogels in de tuin. De mussen zijn onlangs voor de 2e keer uitgevlogen, hopelijk kreeg de ekster ze niet te pakken. Het beekje voorziet de vogels dagelijks van water en badgelegenheid. Oudervogels nemen hun jonkies mee te drinken. Met zijn allen veren poetsen in de krentenboompjes. Deze laatste zijn al weer helemaal kaal gevreten, maar daar zijn ze ook voor aangeplant. Kuipplanten doen het goed dit jaar met het warme weer. De Agapanthus africanus die we hadden gekregen van een medelid van Tuinhier Achel, is gesplitst in 2 planten, beide planten staan boordevol bloemtrossen. De Oleander (Nerium oleander) bloeit volop en verspreid een heerlijke geur op het terras. Een Oleander geeft een waar vakantiegevoel en brengt je terug naar die fijne vakantie in Tirol. Op Kreta groeien ze langs de snelweg naar Heraklion. Sommige soorten zoals de Toscaanse sering (Trachelospermum Jasminoides), een wintergroene klimplant, verspreidt ’s avonds op het terras een sterke, zoete geur. De tabaksplant (Nicotinia) is een geurige éénjarige, die langdurig bloeit en geurt als men de bloemen regelmatig verwijdert. Dit geldt voor vele soorten, waaronder ook de roos. Een beetje koemest erbij en een goede bloei is gegarandeerd. De zomer is in het land, de zonnehoeden (Echinacea purpurea) komen in bloei. Deze prairieplant uit Noord-Amerika is een aanwinst voor de border en trekt vele vlinders en andere insecten. Ze houdt van zon en daarvan geen gebrek de laatste maanden. Blijft u thuis of gaat u op vakantie, een hele fijne tijd voor iedereen. Geniet ervan en blijf gezond, waar u zich ook vertoeft. Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu.

Tot ziens in juli. Groetjes Gert-Jan.